OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN VAIKUTTAVUUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN VAIKUTTAVUUS"

Transkriptio

1 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN VAIKUTTAVUUS Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisen päämääränä on kilpailukykyisen ja kansainvälisesti korkeatasoisen osaamisen vahvistaminen, oppimistulosten parantaminen ja koulutuksen tuloksellisuuden varmistaminen. Koulutuspoliittiset tavoitteet asetetaan hallitusohjelmassa sekä koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa. Vaikuttavuus ilmenee toimintakulttuurin muutoksena sekä muutosta tukevien olosuhteiden kehittymisenä. Yksittäinen hanke ei voi vastata asetettuihin vaatimuksiin yksin, vaan vaikuttavuustavoitteet asetetaan valtakunnallisesti koko hanketoiminnalle. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen vaikuttavuustavoitteet ovat laajoja muutokseen tähtääviä tavoitteita ja päämääriä. Opetustoimen henkilöstökoulutus tuottaa koulutuspoliittisissa uudistuksissa tarvittavaa osaamista. PÄÄMÄÄRÄ Kilpailukykyisen ja kansainvälisesti korkeatasoisen osaamisen vahvistaminen Oppimistulosten parantaminen Koulutuksen tuloksellisuuden varmistaminen Koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanossa tarvittavan osaamisen edistäminen Opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeiden toteuttamista ohjaa opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelma valtion rahoittamasta opetustoimen henkilöstökoulutuksesta. Opetushallituksen toteuttamisohjelmassa linjataan määrärahojen käyttöä ja asetetaan henkilöstökoulutuksen painopisteet vuosittain. Näiden pohjalta määritetään myös hankesuunnitelmien laatu- ja sisältövaatimukset. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen tulee suoda mahdollisuus koko työuran kattavaan oppimiseen yksilön ja yhteisön tarpeet huomioiden. Koulutustarjonnan tulee olla kansallisesti ja alueellisesti joustavaa ja tarjota yhtäläiset mahdollisuudet osallistumiseen työyhteisöissä. Hankkeilla vastataan myös tulevaisuuden osaamistarpeisiin sekä kehitetään hyvinvointia ja osaamisen johtamista. Tavoitteiden saavuttamista edistää tutkimuksen, arvioinnin ja ennakointitiedon hyödyntäminen sekä uuden tiedon tuottaminen. Vaikuttava koulutus edellyttää myös kehittämistyön arviointia, laadun varmistamista sekä kehittämistyön tulosten levittämistä. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 1 (17)

2 Vaikuttavan hanketoiminnan järjestämisen periaatteet: Elinikäinen oppiminen Koko työuran kattavan ammatillisen osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittäminen ja osaamisen johtaminen Opetustoimen henkilöstön tasavertaiset mahdollisuudet osallistumiseen Tietoperustaisuus Tutkimuksen, arvioinnin, uuden tiedon tuottamisen ja osaamisen kehittämisen yhteys Tuloksellisuus Kehittämistoiminnan tulosten hyödyntäminen Toimintakulttuurin, käyttäytymisen ja työtapojen muutos Vaikutusten seuranta ja arviointi Ennakointi Tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi ja liittäminen osaksi hanketoimintaa HANKKEIDEN LAATU, TULOKSET JA VAIKUTUKSET Hankkeilla on sekä lyhyen että pitkän tähtäimen tavoitteita ja vaikutuksia. Hankkeen tarkoitus kuvaa melko lyhyttä ajanjaksoa ja selittää, miksi hanke on tarpeellinen siihen osallistuville (ns. edunsaajille). Hankesuunnitelmassa kuvataan ne toimenpiteet, jotka tullaan tekemään tavoitteiden saavuttamiseksi. Hankkeessa syntyy konkreettisia tuotoksia, kuten kirjallisia raportteja ja materiaaleja, apuvälineitä sekä laadullisia palveluita tai toimintamalleja osallistujille. Hanke tuottaa oppimista, lisää ymmärrystä ja tietoisuutta sekä muokkaa asenteita, motivoi ja innostaa oman työn kehittämiseen. Nämä ovat hankkeen toiminnan tuloksia. Hankkeen vaikutukset näkyvät osallistujien toimintatapojen muutoksina, uusina käytäntöinä sekä yksilön ja työyhteisöjen toiminnan kehittymisenä. Kokonaistavoitteet kuvaavat pitkän tähtäimen hyötyjä lopulliselle kohderyhmälle, oppilaille, opiskelijoille ja opettajille ja yhteiskunnalle. Ne kertovat, miksi hanke on tärkeä päämäärän savuttamiseksi ja ne liittävät näin yksittäisen hankkeen suuriin, pitkäntähtäimen vaikuttavuustavoitteisiin. Koko opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisen hanketoiminnalla pyritään toiminnan ja käyttäytymisen muutokseen sekä vaikuttamaan niihin olosuhteisiin, jotka saavat muutoksia aikaan. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 2 (17)

3 Hankkeen suunnittelun peruselementit Suunnittelun osa-alue Kuvaus Kokonaistavoitteet Pitkän tähtäimen hyödyt edunsaajille ja lopullisille kohderyhmille ja yhteiskunnalle, selittää miksi hanke on tärkeä Hankkeen tarkoitus Välittömät hyödyt/vaikutukset, selittää miksi hanke on tarpeellinen edunsaajille /osallistujille Tulokset/tuotokset Palvelut, jotka tuotetaan edunsaajille / osallistujille Toiminta/toiminnot Mitä hankkeessa tullaan tekemään Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisen hankkeiden tarkoituksena on tarjota opetustoimen henkilöstölle ja keskeisille sidosryhmille koulutusta, jolla tuetaan koulutuspoliittisten uudistusten toteuttamista laadukkaasti ja vaikuttavasti. Yksittäisen hankkeen tulokset ja vaikutukset ovat merkittäviä päämäärän saavuttamiseksi. Hankkeiden tulee olla määrärahan käyttötarkoituksen mukaisia. Hankesuunnitelmien sisällölle ja laadulle asetetaan vaatimuksia. Laadukas henkilöstökoulutuksen hanke kehittää yksilön ja yhteisön osaamista sekä johtaa uuteen pedagogiseen ajatteluun ja toimintaan ja muuttaa siten toimintakulttuuria. Sen tavoitteena ja perustana on yksilön mahdollisuus oppia omassa työssään sekä yhteisöllinen oppiminen ja osaamisen jakaminen. Sen tuloksena on oman työn kehittäminen ja koko työyhteisön kehittyminen. Vaikuttavan ja laadukkaan hankkeen lähtökohtana on koulutustarpeen määrittäminen ja todentaminen, kohderyhmän selkeä nimeäminen ja hankkeen hyödyllisyyden varmistaminen osallistujille. Hanke noudattaa myös opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisen tavoitteita ja säädöksiä. Hankkeen saavutettavuus edellyttää riittävää sisällöllistä ja pedagogista asiantuntemusta sekä kykyä laatia tarkoituksenmukainen hankesuunnitelma, jonka menetelmät ja sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista. Hanke hyödyntää ajanmukaista tietoa sekä aiempien hankkeiden tuloksia. Tieto- ja viestintätekniikkaa sovelletaan hankkeen pedagogisissa ratkaisuissa ja monipuolisten oppimisympäristöjen toteuttamisessa. Verkostoituminen hankkeessa on perusteltua ja suunniteltua. Hanketta seurataan ja arvioidaan suunnitellusti ja saatua palautetta hyödynnetään hankkeen toteuttamisessa. Hankkeen vaikutukset edellyttävät, että tuotokset voidaan nimetä ja sen tulokset todentaa. Hankkeesta myös tiedotetaan ja sen tuloksia levitetään kansallisesti. Hankkeen tulokset vaikuttavat osallistujien toimintaa ja hanke tuottaa uutta tietoa ja uusia toimintamalleja ja laajentaa oppimisympäristöjä eli hanke on innovatiivinen. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 3 (17)

4 TYÖVÄLINE HANKKEIDEN ARVIOINTIIN Opetushallituksessa on yhdessä henkilöstökoulutusta tarjoavien organisaatioiden asiantuntijoiden kanssa laadittu Opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeen arviointiväline (liite 1). Se on työväline, joka on tarkoitettu opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeiden suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin tueksi. Tavoitteena on välineen avulla varmistaa hankkeiden laadukas toteuttaminen ja asetettuihin laatuvaatimuksiin vastaaminen. Väline on tarkoitettu nimenomaan henkilöstökoulutuksen suunnittelijoiden ja toteuttajien työn ja itsearvioinnin tueksi. Väline voidaan ottaa käyttöön aloitettaessa uuden hankkeen suunnittelu. Sen avulla voidaan myös seurata hankkeen etenemistä sekä tehdä hankkeen väliarviointi ja loppuarviointi. Sitä voidaan soveltaa sekä yksittäisissä hankkeissa että yhteishankkeissa sekä hyödyntää itsearvioinnissa ja hankkeiden välisessä vertaisarvioinnissa. Työvälinettä voidaan käyttää: - hankkeen eri vaiheissa suunnittelun ja arvioinnin tukena - yksittäisissä hankkeissa ja yhteishankkeissa - väli- ja loppuraportoinnin tukena - itsearvioinnissa ja oman toiminnan kehittämisessä - vertaisarvioinnissa Väline perustuu tuloksellisuuden arviointimalliin, jossa arvioidaan toimintaedellytyksiä, prosessin tarkoituksenmukaisuutta, tulosten merkittävyyttä ja hankkeen välittömiä vaikutuksia. Vaikuttavuuden arviointi edellyttää pitkäaikaista seurantaa ja tavoitteiden arviointia. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 4 (17)

5 TULOKSELLISUUDEN ARVIOINTIMALLI PANOKSET (toimintaedellytykset ) PROSESSI (tekeminen) TULOKSET (aikaansaannokset) VÄLITTÖMÄT VAIKUTUKSET (toimintatapojen muutos) t VAIKUTTAVUUS (miten muutos näkyy kohderyhmässä?) Työvälineessä arvioinnin kohteena ovat toimintaedellytykset (panokset), koulutussuunnittelu ja kehittämishankkeen toteuttaminen (prosessi), toiminnan tulokset ja hankkeen vaikutukset. Näihin kaikkiin kohteisiin asetetaan laatuvaatimuksia. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeiden valintaperusteet on sisällytetty työvälineen arvioinnin kohteisiin ja kehitetty laadukkaan hankkeen perusteet. Arvioinnin kohteiden arviointi tapahtuu virittävien kysymysten avulla. Työväline on lomake, johon kuvataan nykyinen toiminta ja kirjataan mahdolliset puutteet sekä suunnitelma kehittämistoimenpiteistä, joiden toteutumista seurataan. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 5 (17)

6 Opetustoimen henkilöstökoulutuksen laadukkaan hankkeen perusteet ovat - Koulutuksen tarpeellisuus ja saavutettavuus kohderyhmä on perustellusti nimetty hankesuunnitelma perustuu todennettuun osaamistarpeeseen hanketta markkinoidaan asianmukaisesti osallistujavalinnat ovat suunniteltuja tieto- ja viestintätekniikkaa sovelletaan monipuolisissa oppimisympäristöissä - Hankkeen toiminnan organisoinnin selkeys hankesuunnitelma on selkeä työn- ja vastuunjako on selkeä henkilöstön määrä ja osaaminen ovat riittäviä - Innovatiivinen ja monipuolinen sisältö ja toteutus hankkeen menetelmälliset ratkaisut tukevat hankkeen tavoitteiden toteutumista hankkeen sisältö on tasokasta hanke tukee osallistujan yksilöllistä oppimisprosessia tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään pedagogisissa ratkaisuissa ja verkostoitumisessa hankkeen tulokset vaikuttavat osallistujien toimintaan ja työtapojen muutoksiin hankkeessa syntyy uusia ratkaisuja - Tuki työyhteisöjen kehittymiselle hanke tukee työyhteisöjen kehittymistä hankkeen tulokset vaikuttavat toiminnan kehittämiseen ja parantamiseen hankkeessa toteutuva työssä oppiminen kehittää työyhteisöä - Kustannusarvion ja aikataulun realistisuus henkilöstömenot ovat tasapainossa toteuttamissuunnitelman kanssa palveluiden ostot ovat tasapainossa toteuttamissuunnitelman kanssa muut menot (hallinto, matkakulut, tilat, materiaalit) ovat tasapainossa toteuttamissuunnitelman kanssa aikataulu- ja toteuttamissuunnitelma ovat sopusoinnussa kustannusarvioin kanssa - Verkostoitumisen ja yhteistyön tarkoituksenmukaisuus hanke suunnitellaan eri tahojen yhteistyönä hankkeen verkostoituminen on perusteltua yhteistyö yhteishankkeessa on aitoa ja työnjako suunniteltua - Hankkeen tietoperustaisuus hankkeessa hyödynnetään ajankohtaista tutkimus-, arviointi- ja ennakointitietoa hankkeessa hyödynnetään aiemmissa hankkeissa karttunutta tietoa hanke tuottaa tietoa hanketta arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti sen eri vaiheissa - Hankkeen tulosten ja tuotosten käyttökelpoisuus hankkeessa syntyvät tulokset ja tuotokset ovat tavoitteiden mukaisia hankkeen tuloksia ja tuotoksia voi soveltaa eri toimintaympäristöissä hankkeen tuotokset tulevat olemaan saatavilla avoimesti Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 6 (17)

7 Arviointiväline löytyy Opetushallituksensivuilta: Lisätietoja antavat: Yleissivistävään koulutukseen ja vapaaseen sivistystyöhön liittyvä henkilöstökoulutus: Opetusneuvos Elisa Helin, puh Ammatilliseen koulutukseen ja aikuiskoulutukseen liittyvä henkilöstökoulutus: Opetusneuvos Mari Räkköläinen, puh ja alkaen myös erityisasiantuntija Eeva-Kaisa Linna, puh Koko opetustoimen henkilöstöä koskeva täydennyskoulutus sekä opetus- ja koulutusalan johtamisen täydennyskoulutus: Opetusneuvos Kristiina Haavisto, puh Ruotsinkieliseen koulutukseen liittyvä henkilöstökoulutus: Opetusneuvos Krisse Sulonen, puh Sähköpostiosoitteet ovat muotoa Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 7 (17)

8 Liite 1 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUKSEN HANKKEEN ARVIOINTIVÄLINE Tämä väline on tarkoitettu opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Välineellä hanketoimijat voivat arvioida omaa toimintaansa ja tehdä vertaisarviointia. Opetushallituksen käyttämät opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeiden valintaperusteet on sisällytetty työvälineen arvioinnin kohteisiin. Välineellä arvioidaan henkilöstökoulutuksen hankkeesta seuraavia asioita: TOIMINTAEDELLYTYKSET - PROSESSIT TULOKSET - VAIKUTUKSET Hankkeen vaikutusten tulee olla asiakaslähtöisiä ja niiden tulee näkyä koulutukseen osallistujissa ja heidän työssään sekä opetustoimen henkilöstökoulutusten organisaatioissa. Laadukkaasti toteutettu hanke johtaa toiminnan kehittämiseen ja parantamiseen. Päämääränä on, että laadukkaasti toteutetut opetustoimen henkilöstökoulutuksen hankkeet yhdessä johtavat VAIKUTTAVUUTEEN, jota seurataan kansallisesti. Hanketta voidaan arvioida eri vaiheissa: suunnittelu-/hakuvaiheessa, toteutuksen aikana, väli- ja loppuarvioinneissa sekä vaikutusten seurannassa. Välinettä voidaan käyttää sekä yksittäisissä että yhteishankkeissa. Yhteishanke koostuu tasavertaisista yhteistyökumppaneista, joilla on yhteinen hankesuunnitelma. Yhteishankkeella on koordinaattori. Arviointiohje Arvioi hankettanne suhteessa laatuvaatimuksiin ja merkitse, millä tasolla hankkeesi toiminta on (toteutuu toteutuu osittain ei toteudu). Käytä apunasi virittäviä kysymyksiä. Kirjaa toiminnan kuvaus -sarakkeeseen tämänhetkinen toiminta kehittämistarve Kirjaa kehittämissuunnitelma -sarakkeeseen vastuuhenkilö ajankohta kehittämistoimenpiteille kehittämistoimenpiteiden seuranta Lisätietoja: Opetusneuvos Mari Räkköläinen, mari.rakkolainen@oph.fi. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 8 (17)

9 Taustatiedot: Hankkeen toteuttaja Hankkeen nimi Hankkeen vaihe suunnittelu-/hakuvaihe väliarviointi loppuarviointi seuranta Arvioinnin ajankohta (itsearviointi/muu arviointi) Arvioijat Seuraava arviointi Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 9 (17)

10 LAATUVAATIMUKSET osittain HANKKEEN TOIMINTAEDELLYTYKSET 1. Hanke noudattaa opetustoimen henkilöstökoulutuksen tavoitteita ja tehtävää. (Suunnitelma valtion rahoittamasta henkilöstökoulutuksesta). Ei toteudu Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma Mikä on hankkeen tavoite ja tehtävä (koulutuspoliittiset painopisteet ja tehtävät)? Miksi hanke on tärkeä? Miten hanke kehittää valittua opetustoimen henkilöstökoulutuksen painopistealueen mukaista osaamista? Mitkä ovat hankkeen konkreettiset tavoitteet ja tuotokset? 2. Kohderyhmä on perustellusti nimetty. Ketkä hyötyvät hankkeesta? Mikä on kohderyhmä? Miksi kohderyhmä valitaan? 3. Hankesuunnitelma perustuu todennettuun osaamistarpeeseen. Mihin osaamistarpeeseen hanke vastaa (työyhteisö, alueellinen, valtakunnallinen)? Miten tarve perustellaan? Mikä on hankkeen tavoite osallistujan kannalta? Mitä osaamista kehitetään? Millainen yhteys hankkeella on mm. kuntastrategiaan ja koulutuksen- /opetuksenjärjestäjän kehittämisstrategiaan tai -suunnitelmaan? Ketkä osallistuvat osaamistarpeen määrittelyyn? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 10 (17)

11 LAATUVAATIMUKSET osittain HANKKEEN TOIMINTAEDELLYTYKSET 4. Hankkeen taloutta hoidetaan rahoittajan määräysten ja ohjeiden mukaisesti. ( /valtionavustukset/opetusto imen_henkilostokoulutus) 5. Hankkeen henkilöstö ja kompetenssi ovat riittävät. (OPH:n hakuohje ja hakutiedote). 6. Hankkeen verkostoituminen on perusteltu. Ei toteudu Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma Miten hankkeen kustannusarvio suunnitellaan suhteessa toimintaan? Miten henkilöstömenot ovat suhteessa muihin menoihin? Miten talousseuranta tukee hankkeen toteutusta? Miten hankkeen kustannukset toteutuvat suhteessa kustannusarvioon? Miten kustannusarvion toteutumista seurataan? Miten hakijan hakukelpoisuusehdot täyttyvät? Millainen asiantuntemus hankeorganisaatiolla on opetustoimen henkilöstön kouluttamiseen sekä koulutuksen suunnitteluun ja sisältöön? Millainen asiantuntemus hankeorganisaatiolla on hanketoimintaan? Miten riittävä asiantuntemus varmistetaan (esim. palvelujen ostot) ja perustellaan? Millainen verkosto hankkeella on? Miten verkosto perustellaan? Mitä lisäarvoa verkostoituminen tuo? Mihin tarpeeseen verkostoitumisella voidaan erityisesti vastata? Miten hankkeen yhteistyöstä ja työnjaosta on sovittu? Miten yhteishanke* on perusteltu? Miten em. asiat toteutuvat yhteishankkeessa? Miten yhteishankkeessa on sovittu yhteistyöstä (aiesopimus)? *Yhteishanke koostuu tasavertaisista yhteistyökumppaneista, joilla on yhteinen hankesuunnitelma. Yhteishankkeella on koordinaattori. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 11 (17)

12 LAATUVAATIMUKSET osittain Ei toteudu HANKKEEN PROSESSI (suunnittelu - toteutus - arviointi - kehittäminen ja parantaminen) 7. Hanke suunnitellaan eri tahojen yhteistyönä. 8. Hanke saavuttaa kohderyhmänsä. 9. Hankkeen menetelmälliset ratkaisut tukevat tavoitteiden toteutumista. Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma Ketkä osallistuvat hankkeen suunnitteluun? Miten tehdään yhteistyötä alueen muiden opetustoimen henkilöstökoulutuksen toteuttajien kanssa? Miten osallistujavalinnat, rekrytointi ja markkinointi toteutetaan? Miten saavutettavuus otetaan huomioon oppimisympäristöjen valinnassa? Miten varmistetaan, että koulutus saavuttaa oikean kohderyhmän? Miten varmistetaan alueellinen saavutettavuus? Miten jo luotuja asiakkuuksia hyödynnetään? Millaisia ratkaisuja hankkeessa tehdään, jotta voidaan vastata alueellisiin/valtakunnallisiin osaamistarpeisiin? Millaisin menetelmin tuetaan hankkeiden tavoitteiden toteuttamista? Millaisia työskentelytapoja ja välineitä käytetään? 10. Hanke tukee osallistujan yksilöllistä oppimisprosessia. Miten yksilöllinen oppimisprosessi tunnistetaan? Miten osallistujien oppimisprosessia ohjataan ja tuetaan? Miten osaamisen kehittymistä arvioidaan? Miten osallistujille annetaan palautetta? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 12 (17)

13 LAATUVAATIMUKSET osittain Ei toteudu HANKKEEN PROSESSI (suunnittelu - toteutus - arviointi - kehittäminen ja parantaminen) Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma 11. Hanke tukee osallistujan oman työn kehittämistä ja työssä oppimista. 12. Hanke tukee työyhteisöjen kehittymistä. 13. Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään pedagogisissa ratkaisuissa ja verkostoitumisessa. Millaisin pedagogisin ja käytännöllisin ratkaisuin työssä oppimista tuetaan? Millaisia oppimis-/kehittämistehtäviä käytetään? Miten tuetaan osallistujan henkilökohtaista kehittymissuunnitelmaa? Millaisia ratkaisuja työyhteisön kehittämiseksi toteutetaan? Miten yhteisöllistä/vertaisoppimista hyödynnetään? Miten TVT integroidaan toimintaan? Miten sitä hyödynnetään eri oppimisympäristöissä? 14. Hankkeessa hyödynnetään ajankohtaista tietoa. Miten hankkeessa sovelletaan tutkimusja arviointitietoa? Miten hankkeessa hyödynnetään ennakointitietoa? Miten hankkeessa hyödynnetään kehittämishankkeiden tuloksia? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 13 (17)

14 LAATUVAATIMUKSET osittain Ei toteudu HANKKEEN PROSESSI (suunnittelu - toteutus - arviointi - kehittäminen ja parantaminen) 15. Hanketta arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti sen eri vaiheissa. Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma Millainen arviointisuunnitelma hankkeella on? Miten hankkeesta kerätään asiakaspalautetta? Miten keskeyttämisiä seurataan? Miten hankkeen tavoitteita, prosessia ja määrällisiä ja laadullisia tuloksia arvioidaan? Miten yhteishankkeen eri osapuolet osallistuvat arviointiin? Miten arviointitietoa käytetään? Miten muutoksia seurataan? 16. Hankkeesta tiedotetaan suunnitelman mukaisesti. Miten hankkeesta tiedotetaan? Mitä apuvälineitä hankkeen tiedottamisessa käytetään? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 14 (17)

15 LAATUVAATIMUKSET osittai n Ei toteudu Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma HANKKEEN TULOKSET JA AIKAANSAANNOKSET 17. Hankkeen tulokset ovat tavoitteiden mukaisia. 18. Hankkeen tuotokset ovat tavoitteiden mukaisia. Millaisia määrällisiä tuloksia syntyy (esim. osallistujamäärät, koulutettavapäivien määrät, loppuun suorittaneet, keskeyttäneet)? Millaisia laadullisia tuloksia syntyy (esim. toimintamallit, menetelmät)? Millainen on asiakastyytyväisyys? Mitä tuotoksia syntyy? Ovatko tuotokset tavoitteiden mukaisia? Saadaanko aikaan kaikki suunnitellut tuotokset, jääkö jotain puuttumaan? 19. Hankkeen tuotokset ovat saatavilla. Miten tuotokset dokumentoidaan? Miten ja missä hankkeen tuotokset esitellään ja julkaistaan? Miten ja missä hankkeen hyvät käytännöt kuvataan? Miten tuotokset raportoidaan?* * Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 15 (17)

16 LAATUVAATIMUKSET osittai n Ei toteudu HANKKEEN TULOKSET JA AIKAANSAANNOKSET Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma 20. Tulokset vaikuttavat osallistujien toimintaan ja työtapojen muutoksiin. Miten osallistujien toiminta muuttuu? Miten toiminta- ja työtavat kehittyvät? Millaisia muutoksia tulokset saavat aikaan esim. toimintaympäristössä ja verkostoissa? 21. Hankkeessa syntyy innovatiivisia ratkaisuja. Millaisia toimintatapoja, menetelmiä, sisältöjä, materiaaleja, oppimisympäristöjä, uusia kumppaneita ja innovaatioita syntyy hankeorganisaatiolle ja kohderyhmälle? Mitä yllättävää syntyy? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 16 (17)

17 LAATUVAATIMUKSET HANKKEEN VAIKUTUKSET 22. Hankkeen tulokset ovat sovellettavissa eri toimintaympäristöissä. osittain Ei toteudu Virittävät kysymykset Toiminnan kuvaus Kehittämissuunnitelma Miten hankkeen tuloksia voidaan soveltaa omassa työssä? Miten hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää uusissa ympäristöissä? Miten kehitetty toiminta voidaan vakiinnuttaa ja siirtää toiseen ympäristöön? 23. Hankkeen tulokset vaikuttavat toiminnan kehittämiseen ja parantamiseen. Miten toiminta muuttuu hankkeen aikana ja hankkeen jälkeen? Kenen toiminta on muuttunut? Miten hankkeen tuloksia käytetään hankeorganisaation tai kohderyhmän toiminnan kehittämiseen ja parantamiseen? Millaisia kehittämisehdotuksia ja - toimenpiteitä hanke tuottaa? Millaisia vaikutuksia on toiminnan kehittymisessä havaittavissa? Miten ja mihin hanke vaikuttaa tulevaisuudessa? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 17 (17)

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 HANKKEIDEN SEURANTA, ARVIOINTI JA TUOTOKSET Tiedotustilaisuus 1.11.2013 Opetusneuvos Mari Räkköläinen OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN

Lisätiedot

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Opetustoimen henkilöstökoulutuksen ja osaamisen kehittämisen menestystekijät -seminaari Helsinki Congress Paasitorni 10. 11.5 2012 Mari Räkköläinen Opetusneuvos,

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi Yleiset ohjeet ja raportointi OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yleiset ohjeet ja raportointi Tiedotustilaisuus 10.11.2014 Valtion rahoittaman opetustoimen henkilöstökoulutuksen perusta Valtionavustuslaki

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen

HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen Mari Räkköläinen HUIPUT KEHIIN WORKSHOP Näkökulmia lahjakkaiden koulutukseen Turengin asema 17.1.2013 Opetusneuvos Mari Räkköläinen Opetushallitus / Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen Valtion

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä 7.5.2019 Teemapaja: Ammatillisen koulutuksen johtaminen Opetushallitus Tuula Sumkin Vaikuttavuus vaikuttavuusketju (Sitra) 16/05/2019 Opetushallitus

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari Kati Lounema

Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari Kati Lounema Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari 30.11.2017 Kati Lounema Hallitus päätti kevään kehysriihessä tukea reformin toimeenpanoa yhteensä 30 miljoonalla eurolla vuosina 2018 ja 2019.

Lisätiedot

Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 Yleiset ohjeet. 1.11.2013 Elisa Helin Opetushallitus

Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 Yleiset ohjeet. 1.11.2013 Elisa Helin Opetushallitus Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 Yleiset ohjeet 1.11.2013 Elisa Helin Opetushallitus THE NEW YORK TIMES And for kids to buy into the premise of education, it helps if they can tell that the

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

HAKUTIEDOTE 23/ (5) Asia HAKUTIEDOTE 2017 Ammattikoulutus Osaamisperusteisuuden edistäminen ja jakaminen

HAKUTIEDOTE 23/ (5) Asia HAKUTIEDOTE 2017 Ammattikoulutus Osaamisperusteisuuden edistäminen ja jakaminen HAKUTIEDOTE 23/2017 1 (5) 13.10.2017 Asia HAKUTIEDOTE 2017 Ammattikoulutus Osaamisperusteisuuden edistäminen ja jakaminen Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2017

Lisätiedot

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2019

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2019 HAKUTIEDOTE 1 (5) Asia HAKUTIEDOTE Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2019 Valtion rahoittaman opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Osaamisen kehittäminen muutoksen mahdollistajana 18.5.2017 Elisa Helin Opetushallitus

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo 11.9.2014 klo 12.00-15.30 Marget.Kantosalo@oph.fi www.oph.fi Aloitustilaisuuden tavoitteita: Tukea käynnistyvien

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Hakutiedote: Osaamisperusteisuuden, asiakkuuksien ja kumppanuuksien johtaminen

Hakutiedote: Osaamisperusteisuuden, asiakkuuksien ja kumppanuuksien johtaminen HAKUTIEDOTE 1 (5) Hakutiedote: Osaamisperusteisuuden, asiakkuuksien ja kumppanuuksien johtaminen Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2018 Opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen toimenpideohjelma

Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen toimenpideohjelma HAKUTIEDOTE 1 (5) Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa tukevan opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen verkostohankkeen käynnistäminen PARASTA

Lisätiedot

TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN ARVIOINTIVÄLINE

TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN ARVIOINTIVÄLINE TUTKINTOKOHTAISTEN OPETUSSUUNNITELMIEN ARVIOINTIVÄLINE Tämä väline on tarkoitettu tutkintokohtaisten opetussuunnitelmien arviointiin. Arviointivälineellä opetussuunnitelmavastaavat arvioivat laatimiaan

Lisätiedot

AMKESU Ammatillisen koulutuksen järjestäjien alueellinen kehittämissuunnitelma Johtaja Pasi Kankare

AMKESU Ammatillisen koulutuksen järjestäjien alueellinen kehittämissuunnitelma Johtaja Pasi Kankare AMKESU Ammatillisen koulutuksen järjestäjien alueellinen kehittämissuunnitelma 20.8.2013 Johtaja Pasi Kankare Valmistelu Lähtökohtana yleissivistävälle koulutukselle kehitetty malli. AMKE ry / Johan Hahkala

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2015 TIEDOTUSTILAISUUS 6.2.2015 Ryhmä 2 Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet tukevat kansallisen

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen HAKUTIEDOTE 1 (5) Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2019 Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI RAAHEN OPETUSTOIMI Opetustoimen Strategia 2015 Op.ltk. 14.09.2011 131 Sisällysluettelo 1. Opetustoimen keskeiset menestystekijät 3 2. Opetustoimen toimintaa ohjaavat periaatteet

Lisätiedot

Itsearviointi suunnannäyttäjänä

Itsearviointi suunnannäyttäjänä Arvioinnin moninaisuus mm. Hankkeen johtaminen, talous ja hallinto Hankkeen tulokset vs. kirjatut tavoitteet Hankkeen vaikutukset (työntekijät: mm. osaaminen, jaksaminen, työhyvinvointi, asiakkaat, organisaatio,

Lisätiedot

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Sivistystoimen johdon foorumi 11.3.2014 Tampere Anneli Rautiainen Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Lisätiedot

Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena

Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena Aloitustilaisuus11.9.2014 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillisen koulutuksen valtionavustusten

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2015

Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2015 Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2015 Tiedotustilaisuus 6.2.2014 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät 6.6.2013 Merja Narvo-Akkola Suomi OPH, Hallitus Kunta Sivistys- ja opetustoimi Koulu Rehtori ja opettajat Opetussuunnitelma-uudistus Johtamisen laatukriteerit

Lisätiedot

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet 24.3.2010 Pasi Kankare Opetushallituksen valtionavustusten tavoitteet Koulutuspoliittiset tavoitteet Hallitusohjelma Kesu Keskeiset

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA Kari Nyyssölä Koulutustutkimusfoorumin kokous 18.5.2011 Opetushallituksen tutkimusstrategia 2010 2015 Lähtökohdat:

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Opiskelijahuoltolain toimeenpano tuki Uudistettujen valintaperusteiden käyttöönoton tuki Opetusneuvos

Lisätiedot

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki TAIKAKUUn valokuvakilpailu Katse tulevaisuuteen Annika Oksa, Raahen lukio OPETUSTOIMEN STRATEGIA VUOSILLE 2016-2020 OPLA 20.1.2016 7 SISA LTO 1. OPETUSTOIMEN KESKEISET

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

Kansalliset toimet oppijan parhaaksi ja jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi. Digioppimisen Areena

Kansalliset toimet oppijan parhaaksi ja jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi. Digioppimisen Areena Kansalliset toimet oppijan parhaaksi ja jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi Digioppimisen Areena 27.11.2018 Perusopetus Opetusneuvos Kimmo Koskinen Perusopetuksen digitalisaatiolle suunnitellaan yhteisiä

Lisätiedot

Määrärahan käyttö suunnataan perusopetuksen hankkeisiin.

Määrärahan käyttö suunnataan perusopetuksen hankkeisiin. HAKUTIEDOTE 31/2017 1 (5) HAKUTIEDOTE 2017 Yleissivistävä koulutus Kärkihanke 1: Uusi peruskoulu -ohjelma Valtion erityisavustus uuden pedagogiikan ja uusien opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna TOIMINTAMALLIT JAKOON Hyvät käytännöt 12.5.2014 Eeva-Kaisa Linna HYVÄ KÄYTÄNTÖ1 Rajautuu koulutustoimialaan On säädösten ja määräysten mukainen On usein innovatiivinen Esittelee menetelmän esimerkiksi

Lisätiedot

Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki

Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki Jyrki Vihriälä / EduCluster Finland Oy 11.12.2012 / Kokkola Hyvät käytännöt seminaari, laatustrategian toimeenpanon tuki OSALLISTUJILLE MAKSUTON KOULUTUS Opetushallituksen rahoittamaa osallistujille maksutonta

Lisätiedot

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET. Opetusneuvos Anu Räisänen

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET. Opetusneuvos Anu Räisänen OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET Opetusneuvos Anu Räisänen ARVIOINNIN TAVOITTEET Hankkia ja analysoida tietoa valtakunnallisen koulutuspoliittisen ja koulutuksen

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Ammatillisen koulutuksen yhteistyöfoorumi 2015 M/S Viking Gabriella ke 25.3.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

HAKUTIEDOTE /2016. Asia HAKUTIEDOTE 2016 Ammattikoulutus Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Taustaa

HAKUTIEDOTE /2016. Asia HAKUTIEDOTE 2016 Ammattikoulutus Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Taustaa HAKUTIEDOTE 2.5.2016 26/2016 Asia HAKUTIEDOTE 2016 Ammattikoulutus Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2016 Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettua laki

Lisätiedot

Elisa Helin, 12.5.2014. Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta?

Elisa Helin, 12.5.2014. Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta? Elisa Helin, 12.5.2014 Lisätään eväitä Miten suunnistaa kohti laadukkaampaa henkilöstökoulutusta? Opettajuus muutoksessa Nuohooja on tullut, nähnyt ja voittanut, sopipa se opettajalle tai ei, ja opettajan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

Haku lukioiden kehittämisverkostoon

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika 17.3.2016 klo 12.00 21.4.2016 klo 16.15 Hakemusta on mahdollista muokata hakuajan loppuun asti. Hakemukset käsitellään hakuajan jälkeen. 1. PERUSTIEDOT Hakija

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen sekä yritysten välinen yhteistyö

Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen sekä yritysten välinen yhteistyö Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen sekä yritysten välinen yhteistyö Maaliskuu 2016 Kimmo Koskinen kimmo.koskinen@oph.fi Oppimisympäristöjen kehittäminen - yleistavoitteita Kehittää ja

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset HAKUTIEDOTE 7.2.2013 22/2013 Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001)

Lisätiedot

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE)

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Organisaatio : Hämeen liitto Niittykatu 5 13100 Hämeenlinna Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Hankkeen nimi ja tavoite Nimi:

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE

OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE Pieksämäki 7.10.2015 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Hallituksen kärkihankkeet Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin Toisen asteen ammatillisen

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus ARVIOINTISUUNNITELMA Arviointineuvos Aila Korpi Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018, Opetushallitus Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Katsaus vuoden 2013 valtionavustushankkeiden tuloksiin ja vaikuttavuuteen

Katsaus vuoden 2013 valtionavustushankkeiden tuloksiin ja vaikuttavuuteen Opetushallituksen (OKM) rahoittamien Katsaus vuoden 2013 valtionavustushankkeiden tuloksiin ja vaikuttavuuteen Opetusneuvos Leena Koski Selvitys tuloksista ja vaikuttavuudesta Selvitys liittyy Opetushallituksen

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

Osaava työelämäpedagogi

Osaava työelämäpedagogi Osaava työelämäpedagogi - Osaava työelämäpedagogi ammatillisessa koulutuksessa Osaamiskartta kehittämisen välineenä Kati Korento, Oamk / Amok kati.korento@oamk.fi Erja Kotimäki, Oamk / Amok erja.kotimaki@oamk.fi

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen Ylijohtaja Mika Tammilehto 1.11.2016 Reformin toimeenpanon lähtökohdat toimintaympäristö ja sen osaamisvaatimukset muuttuvat asiakaskunnan (yksilöt ja

Lisätiedot

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Käsitteellisesti osaamisen johtaminen määritellään organisaation strategiaan perustuvaksi osaamisen kehittämiseksi, joka

Lisätiedot

Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2014

Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2014 Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2014 Tiedotustilaisuus 25.2.2014 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS

Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS 7.2.2013 Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet tukevat kansallisen koulutuspolitiikan

Lisätiedot

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN LAATUKRITEERIT LAATUTEKIJÄ PUUTTUVA LAATU ALKAVA LAATU KEHITTYVÄ LAATU EDISTYNYT LAATU 1. Järjestön koulutuksen kokonaissuunnittelu

Lisätiedot

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille Valtionavustushankkeiden 2016 aloitusseminaari Hankeryhmät Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin

Lisätiedot

OSAAVA-ohjelman hakuprosessi Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto

OSAAVA-ohjelman hakuprosessi Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto OSAAVA-ohjelman hakuprosessi 2014 Opetustoimen ylitarkastaja Elisa Suutala Lapin aluehallintovirasto OSAAVA-hakukierros 2014 1 Mikä OSAAVA -ohjelma on? Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä 2010 käynnistämä

Lisätiedot

Valtion erityisavustus kaksikielisen opetuksen kehittämiseen ja lisäämiseen 2019

Valtion erityisavustus kaksikielisen opetuksen kehittämiseen ja lisäämiseen 2019 HAKUTIEDOTE 1 (5) Valtion erityisavustus kaksikielisen opetuksen kehittämiseen ja lisäämiseen 2019 Avustuksen käyttötarkoitus Avustuksilla on tarkoitus tukea Suomen kielikoulutuspolitiikan mukaisesti suomalaisten

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista

Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Perusopetuksen uudistamisesta kohti lukion uudistamista Lukiopäivät 13.11.2013 Opetusneuvos Eija Kauppinen Opetusneuvos Tiina Tähkä OPETUSHALLITUS 1 2 Maailma on hämmentävä paikka! Osaamisen 7.11.2013

Lisätiedot

Tarkistuslistaa voidaan hyödyntää oppilaitoksen kokonaisvaltaisen ja suunnitelmallisen kehittämisen tukena

Tarkistuslistaa voidaan hyödyntää oppilaitoksen kokonaisvaltaisen ja suunnitelmallisen kehittämisen tukena EU:n rakennerahastokauden 2007 2013 Paremmat arjentaidot ja opintojen kautta töihin -ohjelman Opetushallituksen rahoittamassa koordinaatiohankkeessa tehtyyn tutkimukseen perustuvat Tarkistuslistat Hankkeen

Lisätiedot

Projektipäällikkö Olli Vesterinen

Projektipäällikkö Olli Vesterinen Projektipäällikkö Olli Vesterinen OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa 23.11.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson Ammatillisen koulutuksen osasto Mitä reformissa tavoitellaan?

Lisätiedot

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ!

PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! PARASTA KEHITTÄMISTÄ YHTEISTYÖLLÄ! 2 PARASTA KOKONAISUUDESSA kehitetään koulutuksen järjestäjän ydinprosesseja vahvistetaan koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamista ohjataan uudenlaiseen toimintaan

Lisätiedot

Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin samiedu.fi

Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin samiedu.fi Johtaminen ja yritysjohtaminen osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet johtamisen ja yritysjohtamisen opintokokonaisuuksia

Lisätiedot

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 1. Raportoitavan Osaava-kehittämishankkeen nimi/ nimet - Osaava Pudasjärvi- hanke 1 TAUSTATIEDOT 2. Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen

Lisätiedot

HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI

HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI Mitä vaikuttavuus on? Vaikuttavuuden arviointi? Kokemuksia Anu Räisänen 2012 Tuloksellisuuden käsitteistö (VM) Tuloksellisuus tehokkuus taloudellisuus suoritteet tulokset/tuotokset

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia työkappale 20.5.2011 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa... 1 2 KPEDUn tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Uusia oppimisympäristöjä koulun toimintakulttuurin ja oppimisen tueksi

Uusia oppimisympäristöjä koulun toimintakulttuurin ja oppimisen tueksi Uusia oppimisympäristöjä koulun toimintakulttuurin ja oppimisen tueksi Kokkolan kv-treffit, 27.4.2016 Kimmo Koskinen - yleistavoitteita Kehittää ja ottaa käyttöön opetukseen ja oppimiseen liittyviä pedagogisia

Lisätiedot

Henkilöstökoulutus 2019 Kick off -tilaisuus. Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Opetushallitus, Hakaniemenranta 6

Henkilöstökoulutus 2019 Kick off -tilaisuus. Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Opetushallitus, Hakaniemenranta 6 Henkilöstökoulutus 2019 Kick off -tilaisuus Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi 29.5.2019 Opetushallitus, Hakaniemenranta 6 Päivän ohjelma ja aikataulu 9.30 10.00 Kahvit ja ilmoittautuminen 10.00

Lisätiedot

Asia HAKUTIEDOTE 2010 Ammattikoulutus Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen. Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjät

Asia HAKUTIEDOTE 2010 Ammattikoulutus Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen. Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjät HAKUTIEDOTE 1 (3) 15.11.2010 80/2010 Asia HAKUTIEDOTE 2010 Ammattikoulutus Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen Taustaa Valtionavustuksen määräraha Hakukelpoisuus Säädösperusta: Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Kirje OKM/64/592/2015 05.10.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuonna

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Haku lukioiden kehittämisverkostoon

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Sivu 1/8 Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika 17.3.2016 klo 12.00 21.4.2016 klo 16.15 Diaarinumero: 49/575/2016 1. PERUSTIEDOT Hakija (koulutuksen järjestäjä) Hakijan virallinen sähköpostiosoite

Lisätiedot