1 TYÖNTÖMITTA. sisä mittakärjet tuuma-nonio lukitusruuvi. 1.1 Yleistä työntömitasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 TYÖNTÖMITTA. sisä mittakärjet tuuma-nonio lukitusruuvi. 1.1 Yleistä työntömitasta"

Transkriptio

1 MITTAVAUNU MATERIAALIA 1( 35) 1 TYÖNTÖMITTA 1.1 Yleistä työntömitasta Työntömitta ( tönäri, mauseri ) kuuluu tekniikan alan perustyökaluihin, joten sen oikeaoppinen käyttö on jokaisen ammattilaisen osattava. Työntömittoja on eri käyttötarkoituksia varten satoja erilaisia malleja. Kuvassa 1 on ns. vakiomallin työntömitta. Kyseinen työntömitta on käytössä yleisesti mm. auto-, kone-, metalli- sekä lvi-aloilla. sisä mittakärjet tuuma-nonio lukitusruuvi tuuma-asteikko syvyys mittakieli millimetri-nonio millimetri-asteikko mittaleuat Kuva 1. Työntömitta ja sen osien nimitykset. Työntömitta on oikein säilytettynä (suojuksessa tai muussa sille erikseen varatussa paikassa) ja käytettynä kestävä ja luotettava mittaväline. Nykyisin käytetään paljon myös digitaalisella näytöllä olevia työntömittoja. Niiden huono puoli on se, että ne tarvitsevat pariston toimiakseen. Lisäksi ne ovat kalliita ja herkkiä vaurioitumaan. On myös huomioitava, että digitaalisen työntömitan oikea näyttämä tulee tarkastaa säännöllisesti toisella mittavälineellä.

2 MITTAVAUNU MATERIAALIA 2( 35) Yleensä työntömittojen mittaustarkkuudeksi ilmoitetaan 5/100 mm (= 0,05 mm), mutta käytännössä työntömitta on luotettavimmillaan, kun vaadittava mittaustarkkuus on 1/10 mm (= 0,1 mm). Jos vaaditaan sadasosamillimetrien mittatarkkuutta, niin silloin oikea mittavälinen on mikrometri. Työntömitalla voidaan yleensä mitata myös tuumamittoja. Tätä ominaisuutta tarvitaan esim. kun työskennellään tuumajärjestelmän kierteillä varustettujen ruuvien ja muttereiden sekä lvi- alan tuotteiden kanssa. Monissa ajoneuvoissa sekä koneissa ja laitteissa käytetään yleisesti tuumajärjestelmän ruuveja. 1.2 Työntömitan käyttö Työntömitan eri osilla voidaan mitata kappaleiden ulko- ja sisäpuolisia mittoja sekä syvyysmittoja (kuva 3). Kuva 3. Esimerkkejä työntömitalla mittaamisesta.

3 MITTAVAUNU MATERIAALIA 3( 35) 1.3 Työntömitan kunnon tarkastaminen Työntömitan, niin kuin kaikkien muidenkin mittavälineiden, kunto on tarkastettava ennen mittaamisen aloittamista. Työntömitan mittaleukojen ja mittakärkien kunto tarkastetaan laittamalla mittaleuat yhteen ja katsomalla esim. valoa vasten, että mittaleukojen ja mittakärkien mittauspintojen välistä ei näy valoa (ks. kuva 4). Mitta-asteikkojen oikeat näyttämät tarkastetaan mittaleukojen ollessa kiinni. Tällöin nonio-ja perusasteikkojen nollaviivojen on oltava päällekkäin (kuva 5). Tämä tarkastus on syytä tehdä, sillä ainakin halvoissa työntömitoissa asteikot eivät ole aina välttämättä kohdallaan. Kuva 4. Mittaleukojen ja mittakärkien mittauspinnat. Kuva 5. Nollaviivat.

4 MITTAVAUNU MATERIAALIA 4( 35) Mittakieli tarkastetaan siten, että sen pään pitää olla tasassa työntömitan rungon pään kanssa kun mittaleuat ovat kiinni (ks. kuva 5). Mittakielen päässä oleva jyrsintä on tehty jo valmistuksen yhteydessä, eli se ei ole merkki viallisesta mittakielestä (kuva 6). jyrsintä Kuva 5. Mittakielen tarkastaminen. Kuva 6. Mittakielen jyrsintä 1.4 TYÖNTÖMITAN YLEISIÄ KÄSITTELY- JA MITTAUSOHJEITA Säilytä työntömitta kotelossa tai muussa sille erikseen varatussa paikassa. Älä käytä työntömittaa muuhun tarkoitukseen kuin mittaamiseen (esim. vasarana). Älä käytä turhaa voimaa mittauksen aikana. Tarkasta mitan kunto ja puhtaus ennen mittauksen aloittamista. Varmista, että lukitusruuvi on auki, kun liikutat luistia. Varmista, että mitattava kappale on puhdas. Huomio mitattavassa kappaleessa olevat mahdolliset muotovirheet (soikeus, kartiokas, taipuma jne.). Lue mittatulos työntömitan ollessa kiinni kappaleessa. Jos työntömitta pitää irrottaa mitan lukemisen ajaksi (esim. valaistus ei riitä), niin lukitse lukitusruuvi ja irrota mitta varovasti kappaleesta. Tee tarkastusmittaus. OLE HUOLELLINEN JA VÄLTÄ TURHAA KIIRETTÄ!

5 MITTAVAUNU MATERIAALIA 5( 35) 2. TYÖNTÖMITAN MITTAUSTULOSTEN LUKEMINEN Työntömitan rungossa on millimetri- ja tuuma-asteikot sekä liikkuvassa luistissa ns. nonio-asteikot (kuva7). Kuva 7. Työntömitan asteikot. 2.1 Millimetrien lukeminen Mittaustuloksen lukeminen tapahtuu kahdessa vaiheessa eli kokonaiset millimetrit ja kymmenesosamillimetrit Kokonaiset millimetrit. Millimetreiksi luetaan kaikki nonio-asteikon 0-viivan (nuoli) vasemmalle puolelle jäävät millimetrit. Kokonaiset millimetrit = 6 mm (kuva8). = 6 mm Kuva 8. Kokonaisten millimetrien lukeminen

6 MITTAVAUNU MATERIAALIA 6( 35) Kymmenesosamillimetrit. Kymmenesosamillimetrit saadaan katsomalla, mitkä nonio- ja millimetriasteikon viivoista ovat lähimpänä päällekkäin (ks. kuva 9, nuolet). = 0,3 mm Kuva 9. Kymmenesosa millimetrienlukeminen LOPULLINEN MITTAUSTULOS = 6 mm + 0,3 mm = 6,3 mm HUOM! Mittaustulos ilmoitetaan aina millimetreissä Esimerkki 1 (kuva 10). Mittaustulos = 6, 5 mm Kuva 10. Työntömitan mittaustuloksen lukeminen.

7 MITTAVAUNU MATERIAALIA 7( 35) 2.2 Tuumien lukeminen Tuumien lukeminen tapahtuu kahdessa vaiheessa samalla periaatteella kuin millimetrienkin lukeminen. 1.vaiheessa luetaan kokonaiset ja 1/16 tuumat. 2.vaiheessa 1/128-tuumat Kokonaiset ja kuudestoistaosa tuumat Mittaustuloksen lukeminen tapahtuu tuuma-nonio asteikon 0-viivan kohdalta. Mittatulokseksi luetaan sen vasemmalle puolelle jäävät kokonaiset ja 1/16-tuumat. Mittaustulos = 12/16 (kuva 11). = 12/16 0-viiva Kuva 11. Kokonaisten ja 1/16-tuumien lukeminen /128-tuumat 1/128-tuumat luetaan nonio-asteikolta siitä kohdasta, missä nonio-asteikon ja tuuma-asteikon mittaviivat ovat lähimpänä päällekkäin. Mittaustulos = 4/128 (kuva 12). = 4 / 128 Kuva 12. 1/128 lukeminen

8 MITTAVAUNU MATERIAALIA 8( 35) LOPULLINEN MITTAUSTULOS 8 = 12/16 + 4/128 = 100 / 128 = 0,800 Jos mitataan kuudestoistaosa tuuman tarkkuudelle, niin tulos supistetaan jos mahdollista. Esim. 8/16 = ½. Normaali tapauksissa (esim. kierteiden tunnistus) riittää 1/16 mittaustarkkuus. Jos tarvitaan tarkempaa tulosta, niin silloin mitataan 1/128 tarkkuudella ja lasketaan saadut lukemat (kokonaiset tuumat, 1/16 ja 1/128 ) yhteen. Lopullinen tulos voidaan muuttaa vielä desimaalimuotoon. Esimerkki 1 (ks. Kuva 13). Mittaustulos: = 1 + 3/16 + 7/128 = /128 = 1,242 Kuva 13. Työntömitan tuuma-asteikon lukeminen.

9 MITTAVAUNU MATERIAALIA 9( 35) Opiskelija: Ryhmä: Päivämäärä: TYÖNTÖMITTA 1. Miksi sinun tulee osata käyttää työntömittaa? 2. Mitä etuja / haittoja on digitaalisen työntömitan käytöstä? Edut: Haitat: 3. Mikä on ns. perustyöntömitan lukematarkkuus ja luotettava mittatarkkuus? 4. Miksi sinun tarvitsee osata mitata myös tuumamittoja?

10 MITTAVAUNU MATERIAALIA 10( 35) 5. Millä työntömitan osalla mittaat a) reiän halkaisijan: b) reiän syvyyden: c) levyn paksuuden: 6. Miten tarkistat seuraavat työntömitan kohdat ennen mittaamista? a) Mittaleuat: b) Mittakärjet: c) Mittakielen:

11 MITTAVAUNU MATERIAALIA 11( 35) d) Millimetri ja tuuma-asteikot: 7. Millaisia mittausvirheitä voi tapahtua, jos et mittaa mittaleukojen mittausalueella? 8. Miten tarkastat akselin ja reiän soikeuden työntömitalla? 9. Miksi mittalukema kannattaa lukea mitan ollessa kiinni kappaleessa? 10. Miten estät luistin liikkumisen, jos joudut irrottamaan työntömitan kappaleesta mittatuloksen lukemisen ajaksi?

12 MITTAVAUNU MATERIAALIA 12( 35) Opiskelija: Ryhmä: Päivämäärä: TEHTÄVÄ: Ilmoita kuvissa näkyvien mittojen tulokset millimetreinä ja tuumina (kokonaiset, 1 /16, 1 /128 ). 1. Muuta tuumat lopuksi desimaalimuotoon (3-desimaalintarkkuudella) mm / 16 / 128 = 2. mm / 16 / 128 = 3. mm / 16 / 128 = 4. mm / 16 / 128 =

13 MITTAVAUNU MATERIAALIA 13( 35) 5. mm / 16 / 128 = 6. mm / 16 / 128 = 7. mm / 16 / 128 = 8. mm / 16 / 128 =

14 MITTAVAUNU MATERIAALIA 14( 35) Mittaaja: Ryhmä: Päivämäärä: TYÖNTÖMITALLA MITTAAMINEN (mittakappale 1) TEHTÄVÄ Mittaa työntömitalla 0,1 millimetrin tarkkuudella kuvassa näkyvän mittakappaleen mitat ja merkitse ne taulukkoon. Mittakappaleen ja työntömitan saat opettajaltasi. MITATTAVA KOHTA A B C D E F G H I J K L M N O MITTAUSTULOS ( 0,1 mm tarkkuus)

15 MITTAVAUNU MATERIAALIA 15( 35) Mittaaja: Ryhmä: Päivämäärä: TYÖNTÖMITALLA MITTAAMINEN TUUMAT (mittakappale 1) TEHTÄVÄ Mittaa työntömitalla 1 /128 tuuman tarkkuudella kuvassa näkyvän mittakappaleen mitat ja merkitse ne taulukkoon. Mittakappaleen ja työntömitan saat opettajaltasi. MITTAKAPPALE 1 MITTAVA KOHTA MITTAUSTULOS TUUMAT täydet 1/16 1 /128 A B C D E F G H I J K L M N O

16 MITTAVAUNU MATERIAALIA 16( 35) 2 KAARIMIKROMETRI 2.1 Yleistä mikrometreistä Mikrometrejä on olemassa eri käyttötarkoituksia varten lukematon määrä. Kaarimikrometri (ks. kuva1) on sekä auto-, että ja kone metallialoilla yleisesti käytössä oleva mittalaite. Sillä voidaan mitataan erilaisia ulkopuolisia mittoja. mittauspinnat perusviiva /mitta-asteikot mittarumpu kitkaruuvi (räikkä) nollaviiva lukitusruuvi runko eriste Kuva1. Kaarimikrometrin osien nimitykset. Kaarimikrometrin mittaustarkkuus on yleensä 0,01 millimetriä. Esim. hiuksen paksuus on n. 0,05 mm. Koska mikrometrillä mitattavat kohteet ovat sellaisia, että pienetkin mittausvirheet voivat aiheuttaa suuria vahinkoja, (esim. moottorivaurion), on mikrometrillä mittaamisen taito osattava todella hyvin. Lisäksi mitattaessa on noudatettava suurta huolellisuutta ja tarkkuutta. Mikrometri on ns. tarkkuusmittaväline, joten sitä tulee säilyttää aina omassa kotelossaan.

17 MITTAVAUNU MATERIAALIA 17( 35) Yhden mikrometrin mittausalue on 25 mm, ja se on merkitty mikrometrin eristeosaan. Mikrometrien mittausalueet ovat 0 25 mm, mm, mm jne. 2.2 Mikrometrin käyttö Mikrometri tulee kalibroida ennen mittaamista. Kalibrointi tapahtuu (mikrometrit 0 25 mm) pyörittämällä kitkaruuvista mittauspinnat yhteen ja tarkastamalla, että nolla- ja perusviiva (ks. kuva 2, nuolet) ovat samassa linjassa. Kuva 2. Mikrometrin (0 25 mm) kalibroinnin tarkastaminen. Isommissa mikrometreissä mikrometrin mukana tulee oma mitta- eli kalibrointipala. Kalibrointipala (ks. kuva 3) asetetaan mittauspintojen väliin ja pyöritetään kitkaruuvista mittauspinnat yhteen. Tämän jälkeen tarkastetaan nollaus.

18 MITTAVAUNU MATERIAALIA 18( 35) Kuva 3. Mikrometrin (25 50 mm) kalibrointi kalibrointipalalla. Kalibrointipalan asettaminen mittauspintojen väliin vaatii harjoittelua. Tarvittaessa voit pyytää kaveria avuksi tai käyttää erillistä pöydälle asetettavaa mikrometrin pidintä. Mikäli perus- ja nollaviivat eivät ole kohdakkain, täytyy mikrometriä säätää. Säätö tapahtuu säätöavaimella (tulee mikrometrin mukana) kääntämällä mitta-asteikon toisella puolella olevasta reiästä (ks. kuva 4) viivat samaan linjaan. Kuva 4. Mikrometrin säätäminen säätöavaimella.

19 MITTAVAUNU MATERIAALIA 19( 35) Mikäli mitta-asteikon virhe on yli 1 mm, valmistaja suosittelee löysäämään mittarummun ja asettamaan sen oikeaan asentoon. Mittarummun löysääminen tapahtuu avaamalla säätöavaimen toisella päällä lukitus (ks. kuva 5), jonka jälkeen vedetään rumpua ulospäin. Rumpu on yleensä tiukasti kartiolla kiinni, joten sen irrottamiseen tarvitaan voimaa. Säätö on hankala tehdä ja vaatii huolellisuutta, joten turhan takia ei kannata rumpua löysätä. Kyseistä säätöä ei yleensä tarvitse tehdä, mikäli mikrometriä käytetään oikein. Kuva 5. Mittarummun lukituksen avaaminen 2.3 Mittatuloksen lukeminen Mikrometrin mittaustulosten lukeminen aiheuttaa monesti virheitä, sillä tuloksen lukeminen ei ole aivan yksiselitteistä. Yleisin virhe on se, että mittaustulos on 0,5 mm väärin. Tämä on todella iso virhe, kun mitataan kohteita, joissa vaaditaan lukematarkkuutta 1/100 mm.

20 MITTAVAUNU MATERIAALIA 20( 35) Ongelmia mitan lukemisessa aiheuttaa yleensä se, että asteikkorummun yksi kierros ei ole 1 mm vaan 0,5 mm. Tästä syystä mitta-asteikko on jaettu kahteen osaan ns. perusviivalla. Perusviivan toiselta (yleensä yläpuolelta) luetaan kokonaiset millimetrit ja alapuolelta ns. puolet millimetrit. Asteikkorummulta luetaan sadasosamillimetrit (ks. kuva 5.) perusviiva kokonaiset millimetrit sadasosa millimetrit puolet millimetrit Kuva 6. Mitta-asteikon lukeminen Kokonaiset ja puolet millimetrit luetaan asteikkorummun reunan (pystyviiva) vasemmalta puolelta. Sadasosamillimetrit luetaan perusviivan kohdalta, asteikko rummulta (ks. kuva 7, laatikko). Kuva 7. Mittaustulosten lukemiskohdat

21 MITTAVAUNU MATERIAALIA 21( 35) Esimerkki 1. (kuva 8). Puolet millimetrit näkyvät Kuva 8. Mittaustuloksen lukeminen kokonaiset millimetrit: 33 mm puolet millimetrit: 0,5 mm sadasosamillimetrit: + 0,09 mm Lopullinen mittaustulos: 33,59 mm Esimerkki 2. (kuva 9). Puolet millimetrit eivät näy Kuva 9. Mittaustuloksen lukeminen kokonaiset millimetrit: 1 mm puolet millimetrit: 0 mm sadasosamillimetrit: + 0,21 mm Lopullinen mittaustulos: 1,21mm Jotta vältyttäisiin ns. puolen millimetrin virheeltä, voi mittaustuloksen suuruuden tarkastaa lopuksi helposti työntömitalla.

22 MITTAVAUNU MATERIAALIA 22( 35) Opiskelija: Ryhmä: Päivämäärä: MIKROMETRIN LUKEMISHARJOITUKSIA Ilmoita kuvissa näkyvien mikrometrien lukemat millimetreinä. 1. mm 2. mm 3. mm 4. mm

23 MITTAVAUNU MATERIAALIA 23( 35) 5. mm 6. mm 7. mm 8. mm 9. mm 10. mm

24 MITTAVAUNU MATERIAALIA 24( 35) 3 KONERUUVIKIERTEIDEN TUNNISTAMINEN 3.1 Yleistä kierteistä Kierteiden tunnistaminen kuuluu tekniikan perustaitoihin, sillä ruuviliitokset ovat yleisesti käytössä oleva liitostyyppi. Tunnistamisen taidosta on hyötyä esim. kun pitää hankkia uusi ruuvi kuluneen tai katkenneen tilalle Koneruuveissa (pulteissa) ja muttereissa käytetyt standardisoidut kierrelajit ovat - metriset ISO -kierteet (vakio ja taaja). - tuumaiset ISO -kierteet (UNC ja UNF). ISO = International Organization for Standardization 3.2 Kierteiden viralliset merkinnät Metrinen vakiokierre karkea Iso M-kirjain ja nimellismitta, esim. M 8. Metrinen taajakierre hieno Iso M-kirjain, nimellismitta ja kierteen nousu, esim. M 8 x 1,5. Tuumainen UNC-kierre karkea Nimellismitta kierteen nousu tuumina ja kirjaimet UNC, esim. 3/8-24 UNC. Tuumainen UNF-kierre hieno Nimellismitta - kierteen nousu tuumina ja kirjaimet UNF, esim. ¼ - 18 UNF.

25 MITTAVAUNU MATERIAALIA 25( 35) 3.3 Kierteen nousu Metristen ja tuumaisten kierrejärjestelmien kierteissä kierteen nousu ilmoitetaan eri tavalla Metriset kierteet Kierteen nousulla tarkoitetaan kahden kierteen välistä etäisyyttä (kuva 1). Kuva 1. Kierteen nousu (metriset kierrejärjestelmät). Esimerkki1. Jos kierteen nousu on 1,25 mm, niin kymmenen kierteen välinen etäisyys on 12,5 mm. Käytännössä kierteen nousu ilmoittaa matkan, jonka ruuvi tai mutteri liikkuu aksiaalisesti, kun sitä pyöritetään yksi kierros (360 ).

26 MITTAVAUNU MATERIAALIA 26( 35) Tuumaiset kierteet Kierteen nousu ilmoittaa, kuinka monta kierrettä on tuuman (25,4 mm) matkalla. Kuvassa 2 on kierteen nousu (tuuma) 14 kierrettä Kuva 2. Kierteen nousu, tuumaiset kierteet. Esimerkki 1. Jos tuumakierteen nousu on 24, niin se vastaa metrisessä kierteessä n. 1 mm:n nousua (25,4 mm / 24 = 1,05 mm). 3.4 Kierteen tunnistaminen Tarvittavat välineet - työntömitta, jossa myös tuuma-asteikko - kierretulkki, kierrekampa (kuva 3). - kierretaulukko (liite1). Kuva 3. Kierretulkki

27 MITTAVAUNU MATERIAALIA 27( 35) Ulkopuolisen kierteen (ruuvikierre) tunnistaminen Huom. Noudata ainakin aluksi tarkasti ohjetta, sillä se on nopein tapa selvittää, mikä kierre on kyseessä. Kun saat kokemusta tunnistamisesta, niin voit tehdä tunnistamisen omalla tavallasi. 1. Mittaa ruuvin halkaisija työntömitalla (kuva 4) sekä millimetreinä (0,1 mm tarkkuudella) että tuumina (tarkkuudella 1/16 ) ja merkitse saadut tulokset taulukkoon (ks. kuva 6). Kuva 4. Ruuvin halkaisijan mittaus. VIHJE! Ruuvin ulkohalkaisija on nimellismittaa hieman pienempi Esim. Kuvan 4 mittaustuloksesta voi päätellä, että kyseessä on todennäköisesti metrinen kierre (nimellismitta 12 mm); sillä millimetrit ovat vähän alle 12 mm ja tuumat vähän yli 7/16.

28 MITTAVAUNU MATERIAALIA 28( 35) 2. Etsi kierretaulukoista (liite1) mittaustulosta vastaava nimellihalkaisija ja katso, mikä on ruuvin nousu kyseisellä halkaisijalla. Jos et tiedä onko kyseessä metrinen vai tuumainen kierre, niin aloita esim. taulukosta 1. Esimerkki 1. Ruuvin halkaisija on 11,8 mm eli nimellishalkaisija on 12 mm. Mikäli kyseessä on metrinen vakiokierre niin kierteen nousun on oltava 1,75 mm (taulukko 1). Taulukko 1. Metrinen ISO-vakiokierre 3. Etsi nousua vastaava kierretulkki, aseta se ruuvikierteeseen ja katso esim. valoa vasten, asettuuko tulkki ruuvikierteeseen, (kuva 5).

29 MITTAVAUNU MATERIAALIA 29( 35) Kuva 5. Kierteen nousun tarkistaminen kierretulkilla. 4. Jos tulkki on oikea (ks. kuva 5), merkitse taulukkoon kierteen nousu (kuva 6). 5. Merkitse kierrelaji standardin mukaisesti taulukkoon (kuva 6). Kuva 6. Mittaustulosten, nousun ja kierrelajin merkitseminen taulukkoon. 6. Mikäli nousu ei ollut oikea, katso seuraavaksi taulukosta 2 (metrinen taajakierre) mitattua halkaisijaa vastaava nousu / nousut ja tarkista kierretulkilla onko nousu oikea. 7. Jos oikeaa nousua ei löydy metrisista kierteistä niin siirry seuraavaksi käyttämään tuumataulukoita (taulukot 3 ja 4) ja tuumaisia tulkkeja.

30 MITTAVAUNU MATERIAALIA 30( 35) Esimerkki2. Olet mitannut ruuvin ulkohalkaisijaksi 9,4 mm ja 6/16 = 3/8 (Kuva 7). Kuva 7. Ruuvin halkaisijan mittaus, esimerkki 2. - Koska millimetrilukema on yli 9 mm ja toisaalta taas tuumamitta on vähän alle 3/8, voidaan tästä päätellä, että kyseessä on todennäköisesti tuumainen kierre. - Aloitetaan nousun selvittäminen taulukosta 3 (liite1) tuumainen ISO-vakiokierre (UNC) Jos kyseessä UNC-kierre, nousun on oltava 16 kierrettä tuumalla. - Kokeillaan kierrekammalla onko nousu oikea (kuva 8). Kuva 8. Tuuma-kierteen nousun selvittäminen kierrekammalla Koska nousu oli oikea, ilmoitetaan kierre standardin mukaisesti eli 3/8 16 UNC.

31 MITTAVAUNU MATERIAALIA 31( 35) Sisäpuolisen kierteen (mutterikierre) tunnistaminen Sisäpuolisen kierteen tunnistaminen aloitetaan mittaamalla reiän halkaisija työntömitalla (kuva 9). Kuva 9. Mutterin reiän halkaisijan mittaus työntömitalla. Kun halkaisija on mitattu, etsitään kierretaulukosta kohdasta poran halkaisija (taulukko 2) mittatulosta vastaava mitta. Kun mittaustulosta vastaava poran halkaisija koko on löydetty taulukosta, niin katsotaan siitä, mikä on ko. kierrettä vastaava nousu. Asetetaan nousua vastaava kierretulkki mutterin sisään, jos sopii, ja verrataan kampaa kierteen nousuun. Mikäli nousu ei ollut oikea, niin katsotaan seuraavasta taulukosta, reiän kokoa vastaava nousu ja kokeillaan uudella kammalla onko nousu oikea. Sama toistetaan niin kauan, että löytyy kierrettä vastaava kierretulkki. Sisäpuolisen kierteen tunnistaminen on vaikeampaa kuin ulkopuolisen. Ongelmia aiheuttaa etenkin pienten sisäpuolisten kierteiden tunnistaminen, sillä kierretulkki ei sovi niiden sisälle. Monesti helpoin tapa selvittää sisäpuolinen kierre on etsiä kierteeseen sopiva ruuvi ja selvittää sitten, mikä on ruuvinkierre.

32 MITTAVAUNU MATERIAALIA 32( 35) TEHTÄVÄ 1. Selvitä kokeilemalla ja etsimällä tietoa esim. työkaluvalmistajien kuvastoista, mikä on sopiva työkalu alla olevien ruuvien kantoihin. Merkitse myös avainkoko ja ruuvin pituus. Huom. Ruuvin pituuden mittaaminen Kuvan mukaiset ruuvit löytyvät MITTAVAUNUSTA. RUUVIN NUMERO TYÖKALUN NIMI AVAINKOKO RUUVIN PITUUS

33 MITTAVAUNU MATERIAALIA 33( 35) 2. Katso, mitä numeroita ruuvien 4 ja 8 kannoissa on ja selvitä, mitä numerot tarkoittavat. Ruuvi 4. Kannassa olevat numerot: Ruuvi 8. Kannassa olevat numerot: 3. Etsi kiristysmomenttitaulukko esim. netistä ja selvitä, mihin kiristysmomenttiin kiristäisit ruuvin 4, jos sinulla ei ole käytettävissä valmistajan antamaa kiristysmomenttia? Vastaus: Nm 4. Paljonko vastaava kiristysmomentti olisi jos kannassa olisi numerot 10.9? Vastaus: Nm

34 MITTAVAUNU MATERIAALIA 34( 35) 4 VÄLYSMITTA 4.1 Yleistä välysmitasta Välysmittaa ( rakomitta, rakotulkki, ks. kuva 1) käytetään yleisesti erilaisissa asennustöissä, kun mitataan välyksiä, joihin ei yleensä muilla mittavälineillä pääse mittaamaan. Kuva 1. Välysmitta Tyypillisiä mittauskohteita ovat esimerkiksi erilaisten hammaspyörien ja laakereiden välykset. Autoalalla välysmittaa käytetään mm. venttiilien välysten mittauksissa (esim. Toyota, Honda). Välysmitta koostuu eri paksuisista lehdistä, joita on yleensä 0,05 mm:n välein. Lehden paksuus on merkitty lehteen (ks. kuva 2). Kuva 2. Lehden paksuus Välyksen mittaaminen tapahtuu sovittamalla mitattavaan rakoon (välykseen) eripaksuisia lehtiä, kunnes välykseen sopiva lehti löytyy. Välyksen suuruus on oikea silloin kun lehti liikkuu raossa nihkeästi. Jos rako on suurempi kuin paksuin lehti (yleensä 1 mm), niin silloin voi asettaa kaksi lehteä päällekkäin.

35 MITTAVAUNU MATERIAALIA 35( 35) Mittaaja: Ryhmä: Päivämäärä: TEHTÄVÄ: Mittaa välysmitalla mittakappaleen rakojen (välysten) 1 8 suuruudet ja merkitse tulokset kyseisen numeron kohdalle. Mittakappaleen ja välysmitan saat opettajaltasi. MITTAKAPPALE 1. mm 3. mm 5. mm 7. mm 2. mm 4. mm 6. mm 8.

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Koneistusyritysten kehittäminen Mittaustekniikka Mittaaminen ja mittavälineet Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Yleistä Pidä työkalut erillään mittavälineistä Ilmoita rikkoutuneesta mittavälineestä

Lisätiedot

PERUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

PERUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 PERUSMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä määrität tutkittavaksesi annetun metallikappaleen tiheyden laskemalla sen suoraan

Lisätiedot

AKK-MOTORSPORT ry Katsastuksen käsikirja

AKK-MOTORSPORT ry Katsastuksen käsikirja NOKKA-AKSELIEN MITTAAMINEN 1. Tarkastuksen käyttö 2. Määritelmät 3. Välineet Kyseisen ohjeen tarkoituksena on ohjeistaa moottorin nokka-akseli(e)n mittaaminen ja ominaisuuksien laskeminen. Ns. A-(perusympyrä)

Lisätiedot

PERUSMITTAUKSIA. 1. Työn tavoitteet. 1.1 Mittausten tarkoitus

PERUSMITTAUKSIA. 1. Työn tavoitteet. 1.1 Mittausten tarkoitus Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio 1 PERUSMITTAUKSIA 1. Työn tavoitteet 1.1 Mittausten tarkoitus Tässä työssä määrität tutkittavaksesi annetun metallikappaleen tiheyden laskemalla sen suoraan tiheyden

Lisätiedot

PERUSMITTAUKSIA. 1. Työn tavoitteet. 1.1 Mittausten tarkoitus

PERUSMITTAUKSIA. 1. Työn tavoitteet. 1.1 Mittausten tarkoitus 1 PERUSMITTAUKSIA 1. Työn tavoitteet 1.1 Mittausten tarkoitus Tässä työssä määrität tutkittavaksesi annetun metallikappaleen tiheyden laskemalla sen suoraan tiheyden määritelmästä eli kappaleen massan

Lisätiedot

AKK-MOTORSPORT ry Katsastuksen käsikirja ISKUTILAVUUDEN MITTAAMINEN. 1. Tarkastuksen käyttö

AKK-MOTORSPORT ry Katsastuksen käsikirja ISKUTILAVUUDEN MITTAAMINEN. 1. Tarkastuksen käyttö ISKUTILAVUUDEN MITTAAMINEN 1. Tarkastuksen käyttö 2. Määritelmät 3. Välineet 4. Olosuhteet Kyseisen ohjeen tarkoituksena on ohjeistaa moottorin iskutilavuuden mittaaminen ja laskeminen. Kyseinen on mahdollista

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustulokset ovat aina todellisten luonnonvakioiden ja tutkimuskohdetta kuvaavien suureiden likiarvoja, vaikka mittauslaite olisi miten

Lisätiedot

2. Määritelmät Puristussuhde: Iskutilavuuden suhde puristustilavuuteen, suhdeluku.

2. Määritelmät Puristussuhde: Iskutilavuuden suhde puristustilavuuteen, suhdeluku. PALOTILAN JA PURISTUSSUHTEEN MITTAAMINEN 1. Tarkastuksen käyttö Tämän ohjeen tarkoituksena on ohjeistaa moottorin laskennallisen puristustilavuuden ja puristussuhteen laskeminen. Tarkastuksen voi tehdä

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

Onni Seisomatelineen Käyttöohje

Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni Seisomatelineen Käyttöohje Onni - seisomatelineen käyttöohje Sisällysluettelo Tuotteen kuvaus... 3 Perushuolto-ohje... 3 Tärkeää!... 3 1. Laatikon sisältö... 4 2. Alustan kokoonpano... 4 3. Rungon

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Karting tekniikkakoulutus KF 6

Karting tekniikkakoulutus KF 6 Karting tekniikkakoulutus KF 6 KF6 moottorin luokitus Tarkista aina ensin: Moottorin luokitusnumero esim. 3/KF6/14 Moottorin numero esim. 10022 Onko ko. moottori luokituskuvien mukainen ulkoisesti. 3 KF6

Lisätiedot

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen Installation instructions, accessories Ohje nro 31324634 Versio 1.0 Osa nro 31414859, 31373184 Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen Volvo Car Corporation Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen- 31324634

Lisätiedot

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114

AquaPro IP 54. Laser 635 nm. auto man man DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 FI 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 Laser 635 nm IP 54 auto man man AquaPro DE 02 GB 09 NL 16 DK 23 FR 30 ES 37 IT 44 PL 51 58 PT 65 SE 72 NO 79 TR 86 RU 93 UA 100 CZ 107 EE 114 LV 121 LT 128 RO 135 BG 142 GR 149 58 Lue käyttöohje kokonaan.

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Galaxy (WRG) 2000 2006, 1,9 l 85 kw, moottorikoodi AUY, mallivuodesta 2003 alkaen Hammashihnasarjat CT1028K3,

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP PAVILION ELITE M9000 http://fi.yourpdfguides.com/dref/856406

Käyttöoppaasi. HP PAVILION ELITE M9000 http://fi.yourpdfguides.com/dref/856406 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP PAVILION ELITE M9000. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP PAVILION ELITE M9000 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31337686 Versio 1.2 Osa nro 31337677, 31310791, 31357750 Handsfree, bluetooth Volvo Car Corporation Handsfree, bluetooth- 31337686 - V1.2 Sivu 1 / 74 Materiaali

Lisätiedot

Mikrometrit 5 ASIMETO KATALOGI

Mikrometrit 5 ASIMETO KATALOGI 7 IP65 suojatut digitaaliset ulkomikrometrit 8 Nopeat digitaaliset ulkomikrometrit 9 Kaarimikrometrit 10 Kaarimikrometrit vaihdettavilla kärjillä 11 Kellomikrometrit 12 Digitaaliset mikrometrit vaihdettavilla

Lisätiedot

Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt

Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt Mittaustulokset ovat aina likiarvoja, joilla on tietty tarkkuus Kokeellisissa luonnontieteissä käsitellään usein mittaustuloksia. Mittaustulokset ovat aina

Lisätiedot

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 1 AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 PAKKAUS JA VARASTOINTI 2 TEKNISET TIEDOT. 3 ASENNUS.

Lisätiedot

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS)

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Ohje nro Versio Osa nro 31330604 1.7 31414189, 31201481 Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Sivu 1 / 9 Erikoistyökalut T9513035 TPMS-TYÖKALU Työkalunumero: T9513035 Työkalun selostus: TPMS-TYÖKALU

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, CT884 K1 automallissa 1997 Opel Omega B (25_,26_,27_) 2,5 l V6, moottorikoodi X25XE ContiTech ohjeistaa, miten välttää

Lisätiedot

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Half Round Portsmouth Shake Puolipyöreät paanupaneelit Asennusohje Puolipyöreät Asennusohje Yleistä Varoitus: Muista, että paneelit laajenevat ja kutistuvat

Lisätiedot

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta.

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta. LUE SEURAAVAT OHJEET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT UUTTA GRANBERG-SAHALAITOSTA. SÄHKÖTYÖKALUJEN, KUTEN MOOTTORISAHOJEN, KÄYTTÖ VOI OLLA VAARALLISTA JA TUO MUKANAAN LOUKKAANTUMISEN TAI KUOLEMAN VAARAN.

Lisätiedot

0.3 LOPPUTULOKSEN ESITTÄMISTARKKUUS

0.3 LOPPUTULOKSEN ESITTÄMISTARKKUUS 18 0. LOPPUTULOKSEN ESITTÄMISTARKKUUS Fysikaalisen mittauksen ja virheenarvioinnin seurauksena määritettävän suureen arvolle saadaan likiarvo ja virhe (epätarkkuus). Lopputulokseen ei ole tarpeen sisällyttää

Lisätiedot

STIGA COLLECTOR 30" B KÄYTTÖOHJEET 8211-1227-02

STIGA COLLECTOR 30 B KÄYTTÖOHJEET 8211-1227-02 STIGA COLLECTOR 30" B KÄYTTÖOHJEET 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. FI SUOMI TURVAOHJEET 1. Älä anna sellaisten henkilöiden

Lisätiedot

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR DistanceMaster 80 DE GB NL DK FR ES IT PL PT SE NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR 04 11 18 25 32 39 46 53 60 67 74 ! a h i b 2. 4. 6.! 60 Lue lisäohjeet. käyttöohje Noudata kokonaan. annettuja Lue ohjeita.

Lisätiedot

ANALOGINEN KVARTSIKELLO Cal. 7T94

ANALOGINEN KVARTSIKELLO Cal. 7T94 SEIKO ANALOGINEN KVARTSIKELLO Cal. 7T94 SNN 017 SNN 019 SNN 021 KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ Kellonajan asettaminen ja sekuntikellon osoittimien säätäminen 1 Päiväyksen asettaminen 2 Sekuntikello 3 Painikkeiden

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Koristekehys. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 16

Installation instructions, accessories. Koristekehys. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 16 Installation instructions, accessories Ohje nro 31650499 Versio 1.0 Osa nro 31650496 Koristekehys Volvo Car Corporation Koristekehys- 31650499 - V1.0 Sivu 1 / 16 Varuste IMG-345497 IMG-239667 IMG-263203

Lisätiedot

Tekniset tiedot. Jäähdytyksessä esimerkiksi vesi-glykoli seosta käytettäessä on huomioitava myös korjauskertoimet. tai kierrenipat DN 10 DN 40

Tekniset tiedot. Jäähdytyksessä esimerkiksi vesi-glykoli seosta käytettäessä on huomioitava myös korjauskertoimet. tai kierrenipat DN 10 DN 40 Tekniset tiedot Innovatiivisuus ja laatu Linjasäätöventtiili PN 16 Hydrocontrol R Toiminta: Oventrop linjasäätöventtiilit on tarkoitettu asennettavaksi sekä lämmitykseen ja käyttöveteen että jäähdytysjärjestelmien

Lisätiedot

Kiinnitystarvikkeet hinnasto. Nopeasti ja edullisesti suoraan varastosta, myös erikoistoimituksia.

Kiinnitystarvikkeet hinnasto. Nopeasti ja edullisesti suoraan varastosta, myös erikoistoimituksia. Kiinnitystarvikkeet Helsinki 02/03 Pultit ja kierretangot Mutterit, laatat ja tiivisterenkaat Ruuvit Vetoniitit, niittimutterit ja jarruniitit Ankkurit ja tulpat Sokat, voidenipat, erikoistuotteet Förch-lajitelmat,

Lisätiedot

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä Esittely VT30 mittaa AC-jännitteitä 690 V ja DC-jännitteitä 690 V asti, LCD-näyttö, portaittainen jännitenäyttö, positiivisen ja negatiivisen napaisuuden näyttö, sekä kiertosuunnan osoitus. Lisäksi jatkuvuuden

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Ohje nro Versio Osa nro 30668471 1.2 30682095, 30682096 Vetokoukku, kiinteä M8901547 Sivu 1 / 16 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000172 A0000165 IMG-213560 Sivu 2 / 16 IMG-223189 Sivu 3 / 16 IMG-213320

Lisätiedot

Mittaustulosten tilastollinen käsittely

Mittaustulosten tilastollinen käsittely Mittaustulosten tilastollinen käsittely n kertaa toistetun mittauksen tulos lasketaan aritmeettisena keskiarvona n 1 x = x i n i= 1 Mittaustuloksen hajonnasta aiheutuvaa epävarmuutta kuvaa keskiarvon keskivirhe

Lisätiedot

DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT

DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT DRV LINJASÄÄTÖVENTTIILIT DRV VODRV Lämmitysverkostoissa on usein ongelmia, kun edellytetään tietty virtaama kuhunkin yksittäiseen liittymään. Tämä johtuu virtausvastusten eroista

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Köysivintturi Tyypip 220.0, , , , , ,125

KÄYTTÖOHJEET. Köysivintturi Tyypip 220.0, , , , , ,125 KÄYTTÖOHJEET Köysivintturi Tyypip 0.0,3 0.0,5 0.0,75 0. 0. 0.3 4.0,5 40.0,08 40.0,5 Sisällysluettelo. Tärkeitä turvallisuusohjeita 6. Köyden kiinnittäminen. Tekniset tiedot 7. Käyttö 3. Yleistä 8. Huolto

Lisätiedot

Mittaaminen menettely (sääntö), jolla tilastoyksikköön liitetään tiettyä ominaisuutta kuvaava luku, mittaluku.

Mittaaminen menettely (sääntö), jolla tilastoyksikköön liitetään tiettyä ominaisuutta kuvaava luku, mittaluku. 1/11 4 MITTAAMINEN Mittaaminen menettely (sääntö), jolla tilastoyksikköön liitetään tiettyä ominaisuutta kuvaava luku, mittaluku. Mittausvirhettä johtuen mittarin tarkkuudesta tai häiriötekijöistä Mittarin

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys PERMITTIIVISYYS 1 Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset ja ja levyjen välillä

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet:

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: PALKKIANTURI Työssä tutustutaan palkkianturin toimintaan ja havainnollistetaan sen avulla pienten ainepitoisuuksien havainnointia. Työn mittaukset on jaettu kolmeen osaan,

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 30756782 1.3 30660691 Vetokoukku, kiinteä IMG-218040 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 A0000161 A0000165 IMG-217920 IMG-308223 Sivu 2 / 14 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat

Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat Kaunis kaksoisveräjä, joka on vieläpä helppo rakentaa. Eikös kuulostakin täydelliseltä? Työläin vaihe on asentaa tolpat, mutta sekään ei ole erityisen

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31338957 Versio 1.6 Osa nro 31359616 Vetokoukku, irrotettava Volvo Car Corporation Vetokoukku, irrotettava- 31338957 - V1.6 Sivu 1 / 50 Erikoistyökalut 999

Lisätiedot

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet 1 Lämpötilamittarit Fortum Fiksu -järjestelmään kytkettävä paristokäyttöinen lämpötilamittari mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedot langattomasti

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 33

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 33 Installation instructions, accessories Ohje nro 31408664 Versio 1.7 Osa nro 31414929 Vetokoukku, kiinteä Volvo Car Corporation Vetokoukku, kiinteä- 31408664 - V1.7 Sivu 1 / 33 Materiaali Nimike Osanumero

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664283 Versio 1.0 Osa nro Yhdennetty puhelin Volvo Car Corporation Yhdennetty puhelin- 30664283 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0801178

Lisätiedot

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta.

Koskee: Kaikkia Cessna 190- ja 195-lentokoneita lentotuntimäärästä riippumatta. M-määräyksen mukainen toimenpide on lentokoneen jatkuvan lentokelpoisuuden edellytyksenä. Suoritettu toimenpide on merkittävä lentokone, moottori- tai potkurikirjaan toimenpiteen laadun mukaan. 242. M-määräys

Lisätiedot

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen

Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen Installation instructions, accessories Ohje nro 31324633 Versio 1.0 Osa nro 31414859, 31373184 Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen IMG-264110 Volvo Car Corporation Vetokoukku, johdinkimppu, 13-napainen-

Lisätiedot

Heinän ja säilörehun kosteusmittari

Heinän ja säilörehun kosteusmittari Heinän ja säilörehun kosteusmittari FI Käyttöohjeet KÄYTTÖOHJEET WILE 25 -KOSTEUSMITTARILLE 1. Toimitussisältö 2 - Wile 25 -kosteusmittari - kantolaukku - kantohihna - käyttöohje - paristo 9 V 6F22 (paikallaan

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31399510 Versio 1.0 Osa nro 31260698 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-378205 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Side decor -sarja, Running board

Side decor -sarja, Running board Installation instructions, accessories Ohje nro Versio 31399042 1.10 Osa nro 39836514, 39836505, 39836478, 39836469, 39836460, 39836451, 31439050, 39836541, 39836532, 39836523, 39836487, 39836442, 39836686

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje EB 8310 FI. Pneumaattinen toimilaite Tyyppi 3271. Tyyppi 3271. Tyyppi 3271, varustettu käsisäädöllä.

Asennus- ja käyttöohje EB 8310 FI. Pneumaattinen toimilaite Tyyppi 3271. Tyyppi 3271. Tyyppi 3271, varustettu käsisäädöllä. Pneumaattinen toimilaite Tyyppi 3271 Tyyppi 3271 Tyyppi 3271-5 Tyyppi 3271, varustettu käsisäädöllä Tyyppi 3271-52 Kuva 1 Tyypin 3271 toimilaitteet Asennus- ja käyttöohje EB 8310 FI Painos: lokakuu 2004

Lisätiedot

a) ruiskuvalamalla kierre suoraan kappaleeseen kierremeistin avulla b) asettamalla kappaleeseen kierteistetty metalli insertti c) lastuamalla

a) ruiskuvalamalla kierre suoraan kappaleeseen kierremeistin avulla b) asettamalla kappaleeseen kierteistetty metalli insertti c) lastuamalla Kierteet Technical University of Gabrovo Yordanka Atanasova Käännös: Sanna Nykänen, Tampereen teknillinen yliopisto Muovituotteeseen voidaan valmistaa kierteitä kolmella tavalla: a) ruiskuvalamalla kierre

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Mittalaitteiden staattiset ominaisuudet Mittalaitteita kuvaavat tunnusluvut voidaan jakaa kahteen luokkaan Staattisiin

Lisätiedot

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER DistanceMaster One 36 Laser 650 nm SPEED SHUTTER Laser 02 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline DistanceMaster One x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Lue käyttöohje kokonaan. Lue myös lisälehti Takuu- ja

Lisätiedot

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mittaus Käyttöohje

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mittaus Käyttöohje 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Mittaus Käyttöohje Mittauksen lisävarusteet Objektin mikrometri (1) kalibrointiin Asteikkolevyjä, joissa eri mittajaot (2) mm ja tuuma Asteikkolevy, jossa verkko (3) Asteikkolevy,

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Audi A3 1,8 l T. moottorikoodi ARZ ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä Hammashihnan vaihdon

Lisätiedot

Saab 9-5 D Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-5 D Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 9-5 Asennusohje SITdefault Moottorinlämmitin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot

Käyttöohje HI98127 / HI98128. Pietiko Oy Tykistökatu 4 B 310(ElektroCity) 20520 Turku, puh (02) 2514402, fax (02) 2510015 www.pietiko.

Käyttöohje HI98127 / HI98128. Pietiko Oy Tykistökatu 4 B 310(ElektroCity) 20520 Turku, puh (02) 2514402, fax (02) 2510015 www.pietiko. HI98127 / Tekniset tiedot Mittausalue HI98127-2,0...16,0 ph -2,00...16,00 ph Lämpötila -5...+60 C Resoluutio HI98127 0,1 ph 0,01 ph Lämpötila 0,1 C Tarkkuus HI98127 ± 0,1 ph ± 0,001 ph Lämpötila ± 0,5

Lisätiedot

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle SAVUPIIPPU Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle 1 HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO Hällströms Plåt valmistaa suvunpiippuja huviloihin, omakotitaloihin ja lämpökeskuksiin, yrityksille ja kasvihuoneille.

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

Käyttöohje Kytkin - Henkilöautot Sivuttaisheiton tarkastuslaite Keskitystuurna

Käyttöohje Kytkin - Henkilöautot Sivuttaisheiton tarkastuslaite Keskitystuurna Tuotenumero 4200 080 560 Sisällys 1. Esipuhe... 1 2. Toimituksen sisältö... 2 3.... 2 3.1 Sivuttaisheiton tarkastuslaitteen asennus... 3 3.2 Kytkinlevyn asennus... 4 3.3 Mittarin asennus ja säätäminen...

Lisätiedot

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen.

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. 1. Tuletko mittaamaan AC tai DC -virtaa? (DC -pihdit luokitellaan

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Akkulaturi. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 46 IMG

Installation instructions, accessories. Akkulaturi. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 46 IMG Installation instructions, accessories Ohje nro 31399588 Versio 1.0 Osa nro 31408281, 31373734 Akkulaturi IMG-378240 Volvo Car Corporation Akkulaturi- 31399588 - V1.0 Sivu 1 / 46 Erikoistyökalut 951 2782

Lisätiedot

6. Etäisyydenmittari 14.

6. Etäisyydenmittari 14. 97 ilmeisessä käsirysyssä vihollisen kanssa. Yleensä etäiyyden ollessa 50 m. pienempi voi sen käyttämisestä odottaa varmaa menestystä; paras etäisyys on 25 m. tai sitä pienempi. Sillä missä tilanahtaus

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Alustasarja Polestar. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , ,

Installation instructions, accessories. Alustasarja Polestar. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31454807 Versio 1.0 Osa nro 31454590, 31454591, 31650299, 31650300 Alustasarja Polestar Volvo Car Corporation Alustasarja Polestar- 31454807 - V1.0 Sivu

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Akkulaturi. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 48 IMG

Installation instructions, accessories. Akkulaturi. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 48 IMG Installation instructions, accessories Ohje nro 31373736 Versio 1.0 Osa nro 31373734 Akkulaturi IMG-279201 Volvo Car Corporation Akkulaturi- 31373736 - V1.0 Sivu 1 / 48 Erikoistyökalut 951 2782 Niittimutterityökalut

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot

15. Sulan metallin lämpötilan mittaus

15. Sulan metallin lämpötilan mittaus 15. Sulan metallin lämpötilan mittaus Raimo Keskinen Peka Niemi - Tampereen ammattiopisto Sulan lämpötila joudutan mittaamaan usean otteeseen valmistusprosessin aikana. Sula mitataan uunissa, sekä mm.

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31454381 Versio 1.3 Osa nro 31454379 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)-

Lisätiedot

NIMI & RYHMÄ TEKNINEN TYÖ KASTUN KOULU

NIMI & RYHMÄ TEKNINEN TYÖ KASTUN KOULU OPPILAAN VIHKO 2005-2006 Kalle Kastulainen 7X NIMI & RYHMÄ TEKNINEN TYÖ KASTUN KOULU MISTÄ NUMERO TULEE? Numero tulee vihosta, kalalaudasta, pulmapelistä ja sähköopin harjoituksista. Esim: Ensimmäisen

Lisätiedot

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat.

1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. Turner 210/230 1. Tarkista ennen asennuksen aloittamista että sinulla on kaikki siihen vaadittavat osat. - Ovielementit 4kpl - Vaakajohteet - Pystyjohteen C-kiskot (kiinni L-kiskossa) - L-muotoiset pystykiskot

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Vetokoukku, kiinteä. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31359727 Versio 1.3 Osa nro 31414266, 31359740, 31359718 Vetokoukku, kiinteä Volvo Car Corporation Vetokoukku, kiinteä- 31359727 - V1.3 Sivu 1 / 41 Materiaali

Lisätiedot

LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT

LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT LIITE 1 TESTAUSTULOSTEEN TIEDOT Mittauksen lähtöarvoista ja tuloksista tulee olla tulostettavissa ulkoasultaan ja tietojen ryhmittelyltään selkeä, enintään kolmesivuinen mittauspöytäkirja, jonka fonttikoko

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Diffuser. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Diffuser. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Installation instructions, accessories Ohje nro Versio 31428862 1.1 Osa nro 39847341, 39847325, 39847323, 39847321, 39847319, 39847339, 39847336, 39847330, 39847333, 39847317, 39847313, 39847307, 39847315

Lisätiedot

HELMI - KÄYTTÖOHJE 1. TUOTTEEN KUVAUS 2. TUOTTEEN KÄYTTÖTARKOITUS 3. TÄRKEÄÄ 4. TURVALLISUUS 5. TAKUU 6. TARVITTAVAT TYÖKALUT

HELMI - KÄYTTÖOHJE 1. TUOTTEEN KUVAUS 2. TUOTTEEN KÄYTTÖTARKOITUS 3. TÄRKEÄÄ 4. TURVALLISUUS 5. TAKUU 6. TARVITTAVAT TYÖKALUT HELMI - KÄYTTÖOHJE 1. TUOTTEEN KUVAUS 1.1. Helmi on lasten ja nuorten monipuolisesti säätyvä istuinjärjestelmä, jolla saavutetaan yksilöllisesti tuettu istuma- asento. Tuotteen perustana on istuin ja selkänoja,

Lisätiedot

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5)

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5) 1.6.2001 1 (5) Varausta poistavien lattioiden mittausohje 1. Tarkoitus Tämän ohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää varausta poistavien lattioiden mittaamista ja mittaustulosten dokumentointia

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Focus 2,0 l16v, moottorikoodit EDDB, EDDC, EDDD ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Fiat Doblò paketti- / farmari ajoneuvot (263) 1,6 D Multijet ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä

Lisätiedot

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin SLM Lineaarinen rakohajotin Tuloilmalaitteen vaaka- tai pystysuuntainen ilmasuihku, sopii myös poistoilmalle. Asennettavissa kattoon tai seinään. Voidaan asentaa seinästä seinään jatkuvana nauhana. Säädettävä

Lisätiedot

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr.

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr. 307 Sisällysluettelo 307 Yleiskatsaus 309 Tyypit 16/10, 16/30 ja 16/50 310 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet RADEX -NC 310 Tyypit 22/20, 22/50, 22/100 311 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet

Lisätiedot

Saab 9-3/9-5 4D/5D. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3/9-5 4D/5D. 900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Kassinpidin MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 2 025

Lisätiedot

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8)

dametric AGS-anturi HUOLTOKÄSIKIRJA AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) dametric AGS-anturi AGS-XXX Service Manual FI.docx Lokakuu 12, 2010 / BL Sivu 1 (8) Sisältö 1 Yleistä... 2 2 Anturin asennus ja poisto... 3 3 Kotelon ja putken välinen liitos... 4 4 Kärjen ja kotelon välinen

Lisätiedot

Säteilijät - aallonpituusnormaalit Stabiloidut laserit rel. 543,5 nm 5 10-10 λ 0

Säteilijät - aallonpituusnormaalit Stabiloidut laserit rel. 543,5 nm 5 10-10 λ 0 1/ Säteilijät - aallonpituusnormaalit Stabiloidut laserit 32 nm 1 10-10 λ 0 43, nm 10-10 λ 0 633 nm 1 10-10 λ 0 Pituusmitat Pituuden mittauslaitteet Laser-interferometri 1,0 Peruslaitteisto Kulmapoikkeamien

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1043FIN SUOMI. USQJ630 KOSKETUSSUOJATTU PISTOKEPÄÄTE 630A, 1-JOHDINMUOVIKAAPELEILLE kv

ASENNUSOHJE PEM1043FIN SUOMI. USQJ630 KOSKETUSSUOJATTU PISTOKEPÄÄTE 630A, 1-JOHDINMUOVIKAAPELEILLE kv ASENNUSOHJE PEM1043FIN 2014-03 SUOMI KOSKETUSSUOJATTU PISTOKEPÄÄTE 630A, 1-JOHDINMUOVIKAAPELEILLE 12-24 kv HUOM! AHXAMK-W KAAPELIN OHJE MAADOITUSPAKKAUKSEN MUKANA. PEM1390FIN 2/8 PEM1043FIN 2014-03 YLEISTÄ

Lisätiedot

TDC-CD TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. TDC-CD_Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5)

TDC-CD TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. TDC-CD_Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5) TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA _Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5) SISÄLTÖ 1. TEKNISET TIEDOT 2. MALLIN KUVAUS 3. TOIMINNON KUVAUS 4. UUDELLEENKÄYTTÖOHJEET 5. KÄÄMITYKSEN TARKASTUS 1. TEKNISET

Lisätiedot