PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1"

Transkriptio

1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1

2 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä turvallisuustietoa tehdasvalmisteisten tulisijojen ja savuhormien hankkimista ja käyttöä varten. Turvallisuustiedon lisääminen on havaittu tarpeelliseksi, koska paljon tulipaloja on saanut alkunsa näistä laitteista. Vuonna 2010 Suomessa tapahtui noin 900 savupiipuista ja tulisijoista alkanutta tulipaloa. Näiden joukossa oli myös CEmerkittyjä savupiippuja. Tällaiset tulipalot ovat vuosittain selvästi lisääntyneet, koska vastaava luku 2000-luvun alkuvuosina oli noin 400.

3 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tehdasvalmisteisilla tulisijoilla ja savuhormeilla on pakollinen CE-merkintä, joka ei tällä hetkellä kuitenkaan takaa riittävää turvallisuustasoa. Tämä johtuu CE-merkinnän perustana olevien standardien puutteista. Tulisijan ja savuhormin hankinnassa onkin hyvä selvittää joitakin CE-merkintään liittyviä asioita. Niistä kerrotaan tässä.

4 Mistä on kyse? Kuva: Tampereen Teknillinen Yliopisto

5 Mistä tulipalot alkavat? Tulisijoista tai savuhormeista alkaneiden palojen tavallisimmat syyt ovat kipinä, asennus- tai käyttövirhe tai riittämätön suojaetäisyys palava-aineiseen rakennusosaan (kuten puurakenteiseen välipohjaan tai seinään). Muita syitä ovat savuhormin nokipalo sekä halkeama savuhormissa tai tulisijassa. Ihmisen varomattomalla toiminnalla on yleensä ollut huomattava merkitys etenkin kipinästä alkaneissa paloissa. Kaikista tulisijapaloista n. 50 % alkaa saunankiukaasta. Paloja aiheutuu lisäksi tuhkan virheellisestä säilytyksestä.

6 Rakenteelliset riskipaikat

7 Mistä on kyse? Tulisijan ja savuhormin yhteensopivuus on tärkeä paloturvallisuusasia. Tapaus on vaarallinen, jos tulisijasta savuhormiin lähtevien savukaasujen maksimilämpötila ylittää hormille sallitun lämpötilan. Hormiin ei saa joutua kuumempaa savukaasua kuin mitä sen on ilmoitettu kestävän. Jatkuvat ja liian korkeat tulisijan savukaasujen lämpötilat aiheuttavat erityisesti metallisen hormin lämmöneristyksen tuhoutumista (sintraantumista) ja eristyskyvyn laskua. Hormissa oleva lämpö pääsee sitten siirtymään ympäröiviin rakenteisiin, ja seurauksena on tulipalo.

8 Tulisijan ja savuhormin yhteensopivuus! Kuvan savuhormi on tarkoitettu korkeintaan 400 asteen lämpötiloille (T400), joten siihen ei saa liittää tulisijaa, josta lähtevien savukaasujen maksimilämpötila on tätä suurempi (kuvassa 600 C). Tällaiset laitteet eivät siis ole keskenään yhteensopivia.

9 Tulisijan ja savupiipun valinta Valitse sellainen tulisija, jonka savukaasujen maksimilämpötila on ilmoitettu CE-merkinnän tiedoissa! Valinnassa kannattaa käyttää asiantuntijan apua! Maksimilämpötila saavutetaan tulisijan käyttöturvallisuustestissä. Jos tätä lämpötilaa ei ole CE-merkinnässä ilmoitettu, se tulisi pyytää laitteen valmistajalta erikseen. Jos sitä ei saada, niin sellaista tulisijaa ei kannata hankkia.

10 Tulisijan ja savupiipun valinta Tulisijasta lähtevien savukaasujen maksimilämpötila määrittelee savupiipulta vaadittavan lämpötilaluokan. Savupiipun lämpötilaluokka tarkoittaa korkeinta lämpötilaa, minkä savupiippu kestää, esim. merkintä T 400 tarkoittaa 400 Celcius-asteen lämpötilaa. Valitse siis sellainen savupiippu, joka kestää tulisijasta lähtevien savukaasujen maksimilämpötilan!

11 Tulisijan ja savupiipun valinta Tulisijan CE-merkinnässä ilmoitetaan ns. normaalin käytön mukainen keskimääräinen savukaasujen lämpötila, joka siirtyy tulisijasta savuhormiin, esim. 325 C. Tämän perusteella voitaisiin valita luokan T 400 savupiippu. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan on hankittava tieto tulisijan savukaasujen maksimilämpötilasta, joka saadaan käyttöturvallisuustestin perusteella (testitulos voi olla esim. 535 C). Savupiipun vaadittava lämpötilaluokka onkin tässä tapauksessa T 600. Maksimilämpötila voidaan myös arvioida CE-merkinnässä ilmoitetusta tulisijan normaalin käytön keskimääräisestä lämpötilasta kertomalla se kertoimella 1,8. Tätä menettelyä ei kuitenkaan voi soveltaa saunankiukaisiin.

12 Tulisijan normaali käyttö ja käyttöturvallisuustesti Tulisijan normaalilla käytöllä tarkoitetaan valmistajan käyttöohjeen mukaista tulisijan käyttöä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sellaista käyttöä, jossa tulipesässä poltetaan muutama puuklapi kerrallaan ja korkeintaan muutama tällainen pesällinen. Tulisijan käyttöturvallisuustestissä poltetaan useita täysiä pesällisiä. Näin saadaan tieto tulisijan rajumman käytön tuottamasta savukaasujen maksimilämpötilasta. Tulisijaa ei tule käyttää käyttöturvallisuustestiä vastaavalla tavalla. Sellainen on valmistajan ohjeiden vastaista ja siis väärinkäyttöä.

13 Suojaetäisyydet Tulisijan ja savuhormin CE-merkinnöistä kannattaa tarkistaa myös, mitkä ovat niiden vaadittavat suojaetäisyydet. Eli, miten etäälle palamiskelpoisista rakenteista ja tarvikkeista ne tulee sijoittaa. CE-merkinnässä ilmoitettuja suojaetäisyyksiä ei saa pienentää järjestelmään kuulumattomilla levy-, tiili- tai muilla vastaavilla suojauksilla, joista ei ole testattua tietoa eikä valmistajan antamaa ilmoitusta. Jos tällaiseen suojaukseen kuitenkin ryhdytään, tulee tarpeelliset selvitykset ja mahdolliset laskelmat esittää rakennusvalvonnalle. Vastuu laitteesta ja siihen liittyvästä turvallisuudesta siirtyy silloin valmistajalta rakennushankkeeseen ryhtyvälle.

14 Savupiipun läpiviennit Metallisten kevythormien CE-merkinnässä ilmoitettu suojaetäisyys ei riitä varmistamaan rakennuksen paloturvallisuutta suomalaisella tavalla rakennetun läpiviennin kohdalla. Suomessa savupiipun läpiviennit tehdään tiiviiksi ja yläpohjassa on paksu eristekerros (400 mm tai enemmän). Piipun ulkopinta ei ole tällöin läpituulettuva ja tästä voi aiheutua huomattava lämpötilan nousu ja tulipalon riski läpiviennin kohdalla. Valmistajalta tulee kysyä, onko piipputyyppi testattu vastaavanlaisella eristepaksuudella, kun kysyjän asennuskohteessa on. Hormit testataan CE-merkintää varten rakenteessa, jossa läpiviennin kohta voidaan toteuttaa monella eri tavalla: läpituulettuvana, eristettynä (eristepaksuus 200 mm) tai koteloituna ja kotelo tuulettuvana.

15 Savupiipun läpiviennit Puhallusvillan tai vastaavan eristeen pääsy piipun ja läpivientieristeen väliin on estettävä. Savupiipun palamattoman eristeen yläpinta kannattaa asettaa 100 mm yläpohjan eristeen yläpintaa korkeammalle. Teräspiippu voidaan suojata vastaavalla tavalla esim. teräslieriöllä.

16 CE-merkintään liittyviä kysymyksiä: Tulisijan ja savupiipun myyjältä kannattaa kysyä: Mikä on tämän tulisijan käyttöturvallisuustestissä mitattu savukaasujen maksimilämpötila? Sen tulee olla alempi kuin siihen yhdistettävän savupiipun lämpötilaluokka (T-luokka). Vastaako tämän savupiipputyypin testauksessa käytetty läpivienti kysyjän asennuskohdetta (esim. yläpohja, jossa 600 mm paksu eriste ja joka ei ole läpituulettuva)? Onko piipputyypin testaus tehty koteloituna vai ilman? Onko tämä piippu nokipalonkestävä ja korroosionkestävä? Neuvontaa saa myös paikallisilta nuohoojilta ja Nuohousalan Keskusliitosta.

17 Tärkeät tiedot CE-merkinnästä Savupiipun lämpötilaluokan tulee olla suurempi kuin tulisijasta lähtevien savukaasujen maksimilämpötila Esimerkki: Tulisijasta lähtevien savukaasujen maksimilämpötila 576 C + Savupiipun lämpötilaluokka T600 OK

18 CE-merkintä on pakollinen tehdasvalmisteisille tulisijoille ja savuhormeille CE-merkinnän tulee olla itse tuotteessa tai sen etiketissä. Jos tämä ei tuotteen luonteen vuoksi ole mahdollista tai perusteltua, sen tulee olla pakkauksessa tai mukana olevissa kaupallisissa asiakirjoissa. CE-merkintä voi olla myös kaksiosainen, jolloin itse tuotteessa oleva merkintä on suppea ja mukana olevissa asiakirjoissa täydellinen. CE-merkintä kertoo rakennustuotteen ominaisuudet ja niiden arvot, mutta kansalliset rakentamismääräykset ratkaisevat tuotteen soveltuvuuden aiottuun käyttöön.

19 CE-merkittyjä savuhormeja Kuva: SPEK Kuva: SPEK CE-merkintä voi olla erinäköinen eri tuotteissa. Useiden savupiipputuotteiden CE-merkinnät ovat vanhan Rakennustuotedirektiivin (CPD) ajalta.

20 Savupiippujen CE-merkintä Edellisistä kuvista poimittua: 0809-CPD-0548 on tuotteen vaatimustenmukaisuustodistuksen numero. CPD on vanhan Rakennustuotedirektiivin tunnus. EN on standardin numero, jossa tuotteen vaatimukset on esitetty. T 600 on savupiipputuotteen lämpötilaluokka. Se määrittää Celsiusasteina, kuinka kuumia savukaasuja voi tulisijasta johtaa tähän tuotteeseen. Lämpötilaluokat ovat: T 080, T 100, T 120, T 140, T 160, T 200, T 250, T 300, T 400, T 450, T 600. N1 on piipun kaasutiiviysluokka (muita luokkia ovat P1, P2, H1 ja H2).

21 Savupiippujen CE-merkintä Ylläolevista kuvista poimittua (jatkuu): D tarkoittaa, että piippu sopii vain kuiviin käyttöolosuhteisiin (polttoaineena esim. puu). Märkiin olosuhteisiin on luokka W (polttoaineena öljy tai kaasu). Vm on korroosionkestoluokitus (luokat: Vm, V1, V2, V3) L20070 ilmaisee, että hormiputken materiaali on tuotestandardin materiaaliluokan 20 mukainen ja että sen paksuus on 0,70 mm. G(100) ilmoittaa, että hormi on nokipalonkestävä (G), ja että sen suojaetäisyys palava-aineisista tarvikkeista on 100 mm. Savupiipun on Suomessa yleensä oltava nokipalonkestävä. Nokipaloa kestämättömien piippujen merkintä on O.

22 Käyttö ja huolto Tulisijan ja savuhormin käytössä ja huollossa tulee noudattaa laitevalmistajan käyttö- ja huolto-ohjetta. Savupiippu pitää voida puhdistaa sekä sen eheys ja kunto tarkistaa. Savuhormin sulkupelti, savupiipun yläpään sääsuoja tai imuri eivät saa estää tavanomaisin työvälinein tehtävää hormin puhdistusta. Ullakolla tulee olla tarkastuksessa tarvittavat kulkuaukot ja -sillat. Savupiippu voidaan koteloida valmistajan ohjeiden mukaan, jos se on testattu koteloituna. Kotelo tehdään helposti irrotettavaksi tarkastuksia ja huoltoa varten. Savupiipussa pitää olla tyyppikilpi.

23 Käyttö ja huolto Puhdistusluukkujen eteen varataan tilaa vähintään 0,6 m. Puhdistusluukku on noin 0,1 m hormin pohjaa korkeammalle ja niiden koko on yleensä 0,13 x 0,13 m2. Savupiipun käyttöönottoa, käyttöä ja huoltoa koskevat ohjeet, tiedot rakentajasta tai asentajasta, rakennusvuodesta, nuohouksesta sekä yhteensopivuudesta tulisijan kanssa sekä CE-merkintää koskevat tiedot liitetään rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeeseen. Savuhormin ja tulisijan yhteensopivuuden varmistamiseksi näihin tietoihin on syytä liittää myös tulisijasta savupiippuun tulevien savukaasujen korkein lämpötila.

24 Nuohous Käytössä oleva kiinteällä polttoaineella, useammilla polttoaineilla tai raskasöljyllä toimiva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Suuluukuttoman tulisijan (avotakka) tulipesää ei nuohota, ellei siitä erikseen sovita. Yksinomaan kevytöljykäyttöinen tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein (ei koske keskuslämmityskattilan tulipesää ja tulipintoja). Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaaajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun, säännöllisessä käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava vuoden välein.

25 Nuohous Nuohous on tilattava! Nuohouspalveluiden järjestäminen vaihtelee eri paikkakunnilla. Alueen nuohouspalveluiden järjestämisestä voi tiedustella kunnasta tai aluepelastuslaitokselta. On myös huolehdittava, että: Tulisija voidaan nuohota esteettömästi Savuhormille on esteetön ja turvallisnen pääsy Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään nuohoojaa varten kunnossa Palamisjätettä varten on palamaton astia turvallisessa paikassa.

26 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Diasarja laadittu yhteistyössä: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry. Nuohoojien Keskusliitto ry. Palosuojelurahasto on rahoittanut tämän diasarjan valmistelutyötä

Paloturvalliset tulisijan ja savupiipun yhdistelmät

Paloturvalliset tulisijan ja savupiipun yhdistelmät Paloturvalliset tulisijan ja savupiipun yhdistelmät --------------- - Opetusaineisto paloturvallisen tulisija-savuhormiyhdistelmän valitsemiseksi, asentamiseksi ja käyttämiseksi - Tehdasvalmisteiset kiinteän

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Paloseminaari 17 Paloturvallisuus ja standardisointi 11.2.2015 Hanasaaren Kulttuurikeskus PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Jarmo Majamaa Paloinsinööri Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Lisätiedot

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta Turvaohje 6/2007 Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta SISÄLLYSLUETTELO 1. Turvaohjeen tarkoitus 2. Turvaohjeen velvoittavuus 3. Viranomaismääräykset 4. Määritelmiä 5.

Lisätiedot

SAVUPIIPPUJEN CE-merkintä

SAVUPIIPPUJEN CE-merkintä SAVUPIIPPUJEN CE-merkintä Finnbuild-messut 2012 Kimmo Kaukanen kimmo.kaukanen@vtt.fi Puh. 020 722 4859 VTT Expert Services Oy www.vttexpertservices.fi 16.10.2012 2 Savupiipputuotteiden ominaisuudet osoitetaan

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKÖMÄÄRISTÄ Tämä kirjelmä on annettu 2.2.2001 ja päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014. 1 MÄÄRITELMIÄ Tulisija on

Lisätiedot

Tehdasvalmisteiset tulisijat,

Tehdasvalmisteiset tulisijat, Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät 26.-27.11. Tehdasvalmisteiset tulisijat, savuhormit ja pelastustoimen laitteiden CE CE rakennustuotedirektiivin t ktii i mukaan 2008 CE-merkinnän perusteet CE-merkinnän

Lisätiedot

Nuohouspalvelusta perittävät maksut

Nuohouspalvelusta perittävät maksut Nuohouspalveluhinnasto 2014 Nuohouspalvelusta perittävät maksut Nuohoojan nuohouspalvelusta perimä maksu muodostuu nuohoustyöstä kertyvästä yksikkömäärästä kerrottuna yksikön hinnalla. Nuohooja on oikeutettu

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN 20.01 1 (5) 20.01.2011 METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN Turvatekniikan keskus TUKES on kiinnittänyt huomiota CE-merkittyjen elementtirakenteisten metallisavuhormien soveltuvuuteen

Lisätiedot

METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA

METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO TUTKIMUSSELOSTUS NRO PALO 2405/2015 METALLISAVUPIIPPUJEN PALOTURVALLINEN KÄYTTÖ EPS-/PIR-YLÄPOHJISSA Tampere 2015 1 /(61) 61 sivua Rahoittajat Palosuojelurahasto

Lisätiedot

YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan )

YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan ) k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i Säännösmuutokset 2017-2018 YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan 1.1.2018) Tapani Hoppu 12.02.2018 Yhtenäiset käytännöt topten

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) (Uusi asetus lisää savupiippujen paloturvallisuutta)

Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) (Uusi asetus lisää savupiippujen paloturvallisuutta) Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) (Uusi asetus lisää savupiippujen paloturvallisuutta) Puulämmityspäivä, 7.2.2018, Ostrobotnian juhlasali, Helsinki

Lisätiedot

PERINNERAKENTAMISEN PALOTURVALLISUUS. Palotarkastaja Raila Viljamaa. 24.4.2013 Pornainen

PERINNERAKENTAMISEN PALOTURVALLISUUS. Palotarkastaja Raila Viljamaa. 24.4.2013 Pornainen PERINNERAKENTAMISEN PALOTURVALLISUUS Palotarkastaja Raila Viljamaa 24.4.2013 Pornainen 1 KORJAUSRAKENTAMINEN Vanhan rakennuskannan moninaisuus ja eriaikaisten rakentamissäännösten vallitessa on aina tehnyt

Lisätiedot

TULISIJOJEN JA KEVYTHORMIEN PALOTURVALLISUUS

TULISIJOJEN JA KEVYTHORMIEN PALOTURVALLISUUS TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO TUTKIMUSSELOSTUS NRO PALO 2115/212 TULISIJOJEN JA KEVYTHORMIEN PALOTURVALLISUUS Tampere 212 1 (72) 72 sivua Rahoittajat Palosuojelurahasto Sisäasiainministeriö

Lisätiedot

LnTe < S Vî I MÄÄRITELMË. NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN

LnTe < S Vî I MÄÄRITELMË. NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN LnTe < S Vî NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N MALLI TULISIJOJEN JA SAVUHORMIEN TARKASTUKSEN JA NUOHOUKSEN YKSIKKöUÄÄNISTN Tämä kirjelmä on annettu 2.2.2001ja päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014. I MÄÄRITELMË

Lisätiedot

YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan )

YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan ) k e s t ä v ä k s i r a k e n n e t t u S u o m i Säännösmuutokset 2017-2018 YmA savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (voimaan 1.1.2018) Yhtenäiset käytännöt Tapani Hoppu 21.03.2019 topten

Lisätiedot

SPEKin ajankohtaisia. turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino puh

SPEKin ajankohtaisia. turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino   puh SPEKin ajankohtaisia turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino email: ilpo.leino@spek.fi puh. 045 6577290 Yleistä Paloturvallisuusviikon päivitetyt sivut avoinna http://paloturvallisuusviikko.fi/ Tutkimuksia: http://www.spek.fi/suomeksi/kehittaminen/tutkimustoiminta/tutkimushankkeet

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017)

Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) Ympäristöministeriön asetus savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) Paloseminaari 2019 Paloturvallisuus ja standardisointi 6.2.2019, Kalastajatorppa, Espoo 1.1.2018 voimaan tulleita

Lisätiedot

Jarno Liimatainen SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA SELVITYS 1 (8) 2.2.2004

Jarno Liimatainen SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA SELVITYS 1 (8) 2.2.2004 SELVITYS 1 (8) SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA Tiedot on kerätty pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilastojärjestelmä Prontosta. Selvitys on rajattu vuoteen 2002. Jarno Liimatainen

Lisätiedot

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen SM007:00/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi pelastuslain muuttamisesta Esitys pelastuslain muuttamiseksi www.lausuntopalvelu.fi http://intermin.fi/nuohous/perustiedot

Lisätiedot

T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s -

T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s - T o i m i i k o ta l o s i l ä m m i t y s - l a i t t e i s t o t u r v a l l i s e s t i, e n e r g i a t e h o k k a a s t i j a y m pä r i s t ö ä s ä ä s tä e n? Ky s y n u o h o o j a l t a s i!

Lisätiedot

Kevythormien paloturvallisuus. Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto

Kevythormien paloturvallisuus. Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto Kevythormien paloturvallisuus Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto Jäseniä 468: luottolaitoksia 328, vakuutuslaitoksia 75 (vahinkoyhtiöitä 24) Vahinkovakuutusyhtiöiden markkinaosuudet

Lisätiedot

Tutkimukset tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuudesta

Tutkimukset tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuudesta Tutkimukset tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuudesta Savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuutta edistävä tiedotus- ja neuvontahanke Perttu Leppänen Taustaa Tampereen teknillisellä yliopistolla

Lisätiedot

Ajankohtaista nuohouksesta

Ajankohtaista nuohouksesta Ajankohtaista nuohouksesta Esiselvitys Esiselvitys nuohousta koskevan lainsäädännön muutostarpeista SM028:00/2012 "Miten nuohousta tulisi uudistaa" otakantaa-kysely Esiselvitys Tavoitteena selvittää nuohousta

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI MORDAX horminkorjausmassa VALMISTAJA/EDUSTAJA EsKon Oy Finnoonniitty 3 FIN 02270 ESPOO TUOTEKUVAUS MORDAX horminkorjausmassa

Lisätiedot

Savupiippu-tulisija yhdistelmien paloturvallisuus

Savupiippu-tulisija yhdistelmien paloturvallisuus Savupiippu-tulisija yhdistelmien paloturvallisuus Syttymissyitä Hormeista alkaneet tulipalot kpl kaikista hormeista Teräshormi yläpohjan läpivienti 38 47% Teräshormi seinän läpivienti 18 22% Muuratun hormin

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 2: Lisätietoa: laitteiden CE-merkintä, asentaminen, korjaus- ja muutostyöt, tarkastukset 20.1.2015 1/40 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät

Lisätiedot

(7, 0 %). 237 Nuohouksesta perittävien maksujen tarkistaminen. TAMPEREEN KAUPUNKI Kaupunginhallitus 25. 5.2015. Dnro TRE: 332 /09. 05.

(7, 0 %). 237 Nuohouksesta perittävien maksujen tarkistaminen. TAMPEREEN KAUPUNKI Kaupunginhallitus 25. 5.2015. Dnro TRE: 332 /09. 05. TAMPEREEN KAUPUNKI Kaupunginhallitus 25. 5.2015 Dnro TRE: 332 /09. 05. 03/2015 237 Nuohouksesta perittävien maksujen tarkistaminen Valmistelijat: johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen, puh. 040 569 8981

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

KATTILAPIIPUT. Valmispiiput lämmityslaitteisiin

KATTILAPIIPUT. Valmispiiput lämmityslaitteisiin KATTILAPIIPUT Valmispiiput lämmityslaitteisiin Suunniteltu ja valmistettu Suomessa Härmä Air on 100% suomalainen valmistaja, joka kantaa Avainlippumerkkiä osoituksena Suomalaisesta laadusta. Tuotteidemme

Lisätiedot

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen YM asetus pienille savupiipuille Paloseminaari 6.2.2018 Antti Koponen Rakentamismääräyskokoelman uusiminen Perustuu Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) säädösvaltuuksiin Määräykset annetaan pykälämuotoon

Lisätiedot

Hormeista ja tulisijoista aiheutuneet tulipalot

Hormeista ja tulisijoista aiheutuneet tulipalot Hormeista ja tulisijoista aiheutuneet tulipalot 1 Tulipalojen syitä Hormeista ja tulisijoista aiheutuneet palot Kuuma tai hehkuva esine tai tuhka Aineisto-ongelmia Kipinä tai kekäle tulisijasta tai hormista

Lisätiedot

TULISIJOJEN SAVUKAASUJEN LÄMPÖTILAT TODELLISISSA OLOSUHTEISSA

TULISIJOJEN SAVUKAASUJEN LÄMPÖTILAT TODELLISISSA OLOSUHTEISSA TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO TUTKIMUSSELOSTUS NRO PALO 2339/2014 TULISIJOJEN SAVUKAASUJEN LÄMPÖTILAT TODELLISISSA OLOSUHTEISSA Tampere 2014 1 (73) 73 sivua Rahoittajat Palosuojelurahasto

Lisätiedot

Hei! Olen. Jari Hautala. Markkinointipäällikkö. Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa

Hei! Olen. Jari Hautala. Markkinointipäällikkö. Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa Tervetuloa Hei! Olen Jari Hautala Markkinointipäällikkö Härmä Air Oy Kaksi vuosikymmentä savupiipputuotteiden parissa CE-merkittyjen piippujen turvallisuus kohenee vuonna 2018 Tee-se-itse-piippujen turvallisuus

Lisätiedot

Jalotakan teräshormit

Jalotakan teräshormit Jalotakan teräshormit Tuoteluettelo 2010-2011 25 Jalotakan teräshormit ovat CE-merkittyjä tuotteita. Tämä takaa tuoteiden korkean laadun sekä turvallisuuden. Aluskatteen tiiviste Savupiipun eristetyn osan

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Paloturvallisuuden huomioiminen vanhassa asuinrakennuksessa

Paloturvallisuuden huomioiminen vanhassa asuinrakennuksessa Paloturvallisuuden huomioiminen vanhassa asuinrakennuksessa Yleistä Ohje on laadittu yksityisessä omistuksessa oleviin kohteisiin, joiden pääasiallinen käyttötapa on asuinrakennus. Vanhoille asuinrakennuksille

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS

Valmispiippu RONDO PLUS Valmispiippu RONDO PLUS Valmispiippu Rondo Plus hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu Rondo

Lisätiedot

Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit. Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät

Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit. Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät Tukesin markkinavalvonta - tehdasvalmisteiset tulisijat -

Lisätiedot

Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Asennuskuvat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Suojaetäisyydet Suojaetäisyydet tulenarkoihin rakenteisiin sivulle verkosta taakse verkosta eteen luukusta ylös kattoon poistoputkesta 100mm 100mm 500mm 1000mm Suojaetäisyydet

Lisätiedot

Nuohoojan Tulikivi-uuniopas Nuohoojan Tulikivi-uuniopas Tässä nuohoojan oppaassa ovat tärkeimmät Tulikiviuunien paloturvallisuuteen liittyvät seikat sekä ohjeita nuohoojalle Tulikivi-uunien puhdistamiseen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

RIL 245-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje

RIL 245-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje RIL 245-2014 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje 2 RIL 245-2014 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa

Lisätiedot

Nuohous muuttuu ja muuta ajankohtaista. Jaana Rajakko Onnettomuuksien ehkäisyn opintopäivät Jyväskylä

Nuohous muuttuu ja muuta ajankohtaista. Jaana Rajakko Onnettomuuksien ehkäisyn opintopäivät Jyväskylä Nuohousmuuttuuja muutaajankohtaista Jaana Rajakko Onnettomuuksien ehkäisyn opintopäivät 7.11.2018 Jyväskylä Sisältöä Nuohousuudistus Valmisteilla olevia muita lakimuutoksia pelastuslait pelastustoimen

Lisätiedot

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012 ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012 KAAPELIEN PALOTURVALLISUUS JA PALOKATKOT Esityksen sisältö: paloturvallisuutta koskevat määräykset kaapelit palokatkot 1 RAKENNUSTEN PALOTURVALLISUUS

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET Nämä Nuohousalan Keskusliiton tulisijoja ja savuhormeja koskevat tarkastus- ja nuohoustyöohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005 ja 1.10.2014.

Lisätiedot

Yhteiskunta on katsonut tarpeelliseksi määrätä nuohousvelvoitteen lakisääteisenä. Nuohous perustuu Suomessa pelastuslakiin ja -asetukseen.

Yhteiskunta on katsonut tarpeelliseksi määrätä nuohousvelvoitteen lakisääteisenä. Nuohous perustuu Suomessa pelastuslakiin ja -asetukseen. NUOHOUSTOIMI SUOMESSA Lainsäädäntö Nuohoustöitä tekee Suomessa noin 700 henkilöä, joista runsaat 400 on yksityisyrittäjinä toimivia nuohoojia. Nuohoojien palveluksessa on vajaat 300 työntekijää. Itä- ja

Lisätiedot

Alkusanat. Kiitokset johtoryhmälle aktiivisesta osallistumisesta tutkimukseen.

Alkusanat. Kiitokset johtoryhmälle aktiivisesta osallistumisesta tutkimukseen. Tampere 2016 Alkusanat Useiden metallisten savupiippujen läpivienneistä syttyneiden tulipalojen vuoksi Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Rakennustekniikan laitoksen Palolaboratorio on tutkinut tulisijojen

Lisätiedot

PALOTURVALLINEN YLÄPOHJAN LISÄLÄMMÖNERISTYS METALLISAVUPIIPUN YMPÄRILLÄ

PALOTURVALLINEN YLÄPOHJAN LISÄLÄMMÖNERISTYS METALLISAVUPIIPUN YMPÄRILLÄ TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO TUTKIMUSSELOSTUS NRO PALO 2404/2015 PALOTURVALLINEN YLÄPOHJAN LISÄLÄMMÖNERISTYS METALLISAVUPIIPUN YMPÄRILLÄ Tampere 2015 1 /(31) 31 sivua Rahoittajat Palosuojelurahasto

Lisätiedot

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET 1.4.2005 5. painos NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET SISÄLLYSLUETTELO : - tekniset tiedot ja CE-merkinnät 2-3 - takuu- ja toimitusehdot 3 - yleisimmät asennustavat 4-6 - asennuspaketti 7 - asennus

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

Savupiippuja koskeva RIL 245 Pienet savupiiput -ohje uudistunut PSR-hanke: Savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus

Savupiippuja koskeva RIL 245 Pienet savupiiput -ohje uudistunut PSR-hanke: Savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus Savupiippuja koskeva RIL 245 Pienet savupiiput -ohje uudistunut PSR-hanke: Savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus 11.02.2015 Paloseminaari 2015 Industria Oy Jari Valtonen, dipl.ins. 050-5745654

Lisätiedot

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. Kuulemistilaisuus Helsinki

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. Kuulemistilaisuus Helsinki Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen Kuulemistilaisuus Helsinki Hankkeen aikataulu Hankkeen aikataulu 15.3.2016-31.12.2017 Valmistelu vuosi 2016 Lausuntokierros 20.4.-13.6.2017 Jatkovalmistelu Uudistus

Lisätiedot

VALMISPIIPPU RONDO PLUS

VALMISPIIPPU RONDO PLUS VALMISPIIPPU RONDO PLUS Valmispiippu Rondo Plus hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu Rondo

Lisätiedot

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita 1 Vähemmän päästöjä ja miellyttävää lämpöä tulisijasta 1. Käytä kuivaa polttopuuta 2. Hanki tutkittu, tehokas ja

Lisätiedot

Kevythormien paloturvallisuus

Kevythormien paloturvallisuus Palonehkäisyn perinnepäivät Padasjoki 25.-26.5.2011 Kevythormien paloturvallisuus Kesämökki, marraskuu 2007 Hormin läpivienti yläpohjasta Hormi vapaassa tilassa Hormi yläpohjan kohdalla Kivivilla hormin

Lisätiedot

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET

NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYÖOHJEET Nämä työohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005 ja 1.5.2008. Nuohoustyöohjeet Nuohousta on kautta aikojen tehty, jotta savuhormeihin ja

Lisätiedot

Palonehkäisyn uudet tuulet

Palonehkäisyn uudet tuulet pelastuslain (ja rakentamismääräysten) muutokset esitys FinnSec-messuilla 13.10.2011 Rakentamisen ja paloturvallisuuden perussäädökset uusiutuivat tänä vuonna Rakentamismääräyskokoelman osa E1 - Rakennusten

Lisätiedot

NUOHOUSTOIMI SUOMESSA

NUOHOUSTOIMI SUOMESSA NUOHOUSTOIMI SUOMESSA Lainsäädäntö Nuohoustöitä tekee Suomessa vajaat 900 henkilöä, joista runsaat 400 on yksityisyrittäjinä toimivia piirinuohoojia. Osa-aikaisia piirinuohoojia em. määrästä on noin sata.

Lisätiedot

Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito

Pellettilämmitysjärjestelmän huolto ja kunnossapito Nuohooja-lehti 2/2007 Kirjoittajat: - Tytti Laitinen, Jyväskylä Innovation Oy / BENET Bioenergiaverkosto - Reine Piippo, Suomen Pellettienergiayhdistys ry Valokuvat: ks. erilliset kuvaselosteet Pellettilämmitysjärjestelmän

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU

ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU 04122014 ASENNUSOHJE ECO AIR T600 KIUASPIIPPU TUOTTEEN TUNNUS JA CE-MERKINTÄ Metallinen 0.1 järjestelmäsavupiippu EN 1856-1 T600 N1 D/W Vm-L50060 G26* Tuotekuvaus Standardin numero Lämpötilaluokka Paineluokka

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet SERTIFIKAATTI VTT-C-6665-11 Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013 TUOTTEEN NIMI SPU Eristeet VALMISTAJA SPU Oy Itsenäisyydenkatu 17 A 7, FI-33500 Tampere TUOTEKUVAUS SPU:n valmistamia polyuretaanieristeitä

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

Valmispiippu ISOKERN. Asennusohjeet

Valmispiippu ISOKERN. Asennusohjeet Valmispiippu ISOKERN Asennusohjeet Schiedel on Euroopan johtava piippuvalmistaja Valmispiippu Isokern Valmispiippu Isokern valmistetaan islantilaisesta hohka- eli laavakivestä. Sen elementit ovat kevyitä

Lisätiedot

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. Kuulemistilaisuus Helsinki

Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen. Kuulemistilaisuus Helsinki Nuohousta koskevan sääntelyn uudistaminen Kuulemistilaisuus 8.12.2016 Helsinki Hankkeen tehtävä Tehtävä Laatia ehdotus hallituksen esitykseksi eli valmistella ehdotukset pelastuslain (379/2011) nuohouksen

Lisätiedot

Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti. Pätkittäin puulämmityksestä

Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti. Pätkittäin puulämmityksestä Lämpöä pilkkeistä edullisesti ja puhtaasti Pätkittäin puulämmityksestä Puu on kotimainen, uusiutuva polttoaine. Puunpoltto ei kiihdytä ilmastonmuutosta, sillä puut sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia

Lisätiedot

- asiantuntijapalvelut sekä neuvonta ja opastus lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa. uita z s?l

- asiantuntijapalvelut sekä neuvonta ja opastus lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa. uita z s?l uita z s?l NUOHOUSALAN KESKUSLIITTO RY:N NUOHOUSTYOOHJEET Nämä Nuohousalan Keskusliiton tulisijoja ja savuhormeja koskevat tarkastus- ja nuohoustyöohjeet on annettu 2.2.2001. Ohjeet on päivitetty 1.8.2005

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 1 DW Alkon - ruostumaton CE-hyväksytty elementtihormisto. 2 Hormiston ominaisuudet ja materiaalit ESIMERKKI- ASENNUKSIA:

SISÄLLYSLUETTELO. 1 DW Alkon - ruostumaton CE-hyväksytty elementtihormisto. 2 Hormiston ominaisuudet ja materiaalit ESIMERKKI- ASENNUKSIA: CE-hyväksytty SISÄLLYSLUETTELO 1 yleistä 2 ominaisuudet ja materiaalit 3 säännöt, määräykset, ohjeet 3.1 rakennuslupa 3.2 suojaetäisyydet 3.3 liittäminen useampiin tulisijoihin 3.4 piipun korkeus katonharjan

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

15.2.2008. Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007. Leca-hormit. varma ja turvallinen valinta. www.maxit.fi

15.2.2008. Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007. Leca-hormit. varma ja turvallinen valinta. www.maxit.fi Leca-hormit varma ja turvallinen valinta 7 10 15.2.2008 Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007 www.maxit.fi Leca-hormi on helppo ja vetävä ratkaisu maxitin kehittämät rakennusmateriaalit ja niiden tarjoamat kokonaisratkaisut

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 1 2 3 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA - Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3-5). - Varmista ennen kiukaan

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY

KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY OMAKOTITALON SYYSHUOLTO 22.9.2010 Rakennusmestari Esa Kinnarinen Rakennus NAVA Oy Miksi taloa kannattaa huoltaa? Säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla talo säilyy paremmassa

Lisätiedot

Tervetuloa pohtimaan paloilmoittimia. Toivottaa Kari Koskela@spek.fi

Tervetuloa pohtimaan paloilmoittimia. Toivottaa Kari Koskela@spek.fi Tervetuloa pohtimaan paloilmoittimia Toivottaa Kari Koskela@spek.fi 29.11.2012 Paloilmoittimen toteutus Esisuunnittelu Rakennushankkeeseen ryhtyvä - Toteutuspöytäkirja Suunnittelu Yleensä sähkösuunnittelija

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Palostandardoinnin tilanne

Palostandardoinnin tilanne Palostandardoinnin tilanne Tulisijat TC295 TC295 Standardien uusiminen Paloturvallisuuteen liittyviä seikkoja Paloturvallisuuteen liittyvät merkinnät Yhteenveto Standardien uusiminen Standardeja olla uudistamassa

Lisätiedot

Johanna Ahola

Johanna Ahola 4.10.2018 Johanna Ahola Rakennustuotteiden testausohjelma 2016-2018, savupiiput ja tulisijat Yhdysputkien testaus 1. Testaukseen valittiin 4 eri valmistajan/maahantuojan yhdysputkia Yhdysputket ostettiin

Lisätiedot

Asennusohje C 780. www.contura.eu

Asennusohje C 780. www.contura.eu Asennusohje C 780 www.contura.eu 74 SERTIFIKAATTI EC-vaatimustenmukaisuusvakuutus www.contura.eu Valmistaja Nimi Osoite Valmistuspaikka NIBE AB/NIBE STOVES Box 134, Skulptörvägen 10, SE-285 23 Markaryd

Lisätiedot

Pelastustoimen laitteet. Palonehkäisyn perinnepäivät Padasjoki,

Pelastustoimen laitteet. Palonehkäisyn perinnepäivät Padasjoki, Pelastustoimen laitteet Palonehkäisyn perinnepäivät Padasjoki, 28.-29.5.200 Palovaroitinasetus Kotimainen lausuntokierros kesällä 2008 EU -ilmoitus uusitaan (min 3 kk) Pelastuslain (468/2003) mukaan hankittavat

Lisätiedot

Palostandardoinnin tilanne

Palostandardoinnin tilanne Palostandardoinnin tilanne Tulisijat TC295 TC295 Standardien uusiminen Paloturvallisuuteen liittyviä seikkoja Paloturvallisuuteen liittyvät merkinnät Yhteenveto Standardien uusiminen Standardeja olla uudistamassa

Lisätiedot

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta Paloseminaari 2018 6.2.2018 Tuuli Kunnas Kaksi vaihtoehtoa paloturvallisuusvaatimusten täyttämiseen Asetuksessa esitettyjen luokkien ja

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kari Siponen Tulisijojen ja metallisavupiippujen testaukset 2017

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kari Siponen Tulisijojen ja metallisavupiippujen testaukset 2017 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kari Siponen 4.10.2017 Tulisijojen ja metallisavupiippujen testaukset 2017 Rakennustuotteiden testausohjelma 2016-2017 Tukesin uusi organisaatiorakenne 05/2016 Yksiköt

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus

EU-vaatimustenmukaisuus vakuutus 1 Tekniset tiedot -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä modulista 26mm alle 400mm välipohjissa -Suojaetäisyys

Lisätiedot

Asennuksen perusasioita

Asennuksen perusasioita tt Asennuksen perusasioita Ennen kuin liität takkaa hormiin, olisi hyvä tarkistaa seuraavat asiat: - Piipun kunto (nuohooja) - Piipun vetoisuus (nuohooja) - Tarvittava turvaväli (palotarkastaja) - Turvallisuus

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

Katsaus säädöstilanteeseen. Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät 26.11.2008 Helsinki Jaana Rajakko

Katsaus säädöstilanteeseen. Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät 26.11.2008 Helsinki Jaana Rajakko Katsaus säädöstilanteeseen Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät 26.11.2008 Helsinki Jaana Rajakko Palovaroitinasetus (1/2) Lausuntokierros päättyy 15.12.2008 www.pelastustoimi.fi/valmisteilla Tavoite

Lisätiedot

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011

CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 CE-merkityt tuotteet, käyttäjänäkökulma 23.11.2011 Timo Pulkki Rakennustuoteteollisuus RTT EU:n sisämarkkinoiden toimintatapa Kansalliset viranomaiset: Päättävät kansallisesti rakentamiseen käytettäviltä

Lisätiedot

Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita.

Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita. Puun poltto ja tulisijojen lämmitysohjeita eija.alakangas@vtt.fi Käytä kuivaa polttopuuta Puiden varastoinnissa on estettävä maakosteuden pääsy puihin ja varasto on suojattava myös sateelta Sopiva polttopuun

Lisätiedot

Annettu: 29.3.2007. Voimassa: 31.12.2010

Annettu: 29.3.2007. Voimassa: 31.12.2010 Dno: YM276/6221/2006 1 (6) Annettu: 29.3.2007 Voimassa: 31.12.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

Heda. On elementtijärjestelmä yksi tai useampihormisten savupiippujen muuraukseen.

Heda. On elementtijärjestelmä yksi tai useampihormisten savupiippujen muuraukseen. Heda On elementtijärjestelmä yksi tai useampihormisten savupiippujen muuraukseen. Heda-savupiippu Savuhormien rakenteesta on yksityiskohtaiset määräykset Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E1 (Rakenteellinen

Lisätiedot

RIL 245 Pienet savupiiput.

RIL 245 Pienet savupiiput. RIL 245 Pienet savupiiput. Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje. PÄIVITYS 2019 Paloseminaari 21 - Paloturvallisuus ja standardisointi 5.2.2019 Pekka Talaskivi, Tekninen päällikkö, DI RIL 1 RIL 245

Lisätiedot

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle

SAVUPIIPPU. Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle SAVUPIIPPU Asennusohjeet sisällä oleva savupiipulle 1 HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO HÄLLSTRÖMS PLÅT & CO Hällströms Plåt valmistaa suvunpiippuja huviloihin, omakotitaloihin ja lämpökeskuksiin, yrityksille ja kasvihuoneille.

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 13.3.2017 Ympäristöministeriön asetus Pienten savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 b

Lisätiedot

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kamiinan tekniset tiedot: Merialumiininen kamiina (AlMg3) Valurautainen rosti x 2, umpirosti x 1 Tulipesäluukku, jossa teräksinen sisäosa Sisällä vesikiertoputket

Lisätiedot

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08652-12 SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Esko Mikkola Julkinen 2 (6) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot